23.01.2013 г.

Старозагорската опера набира „свободни агенти”, готви турне в Щатите


Държавна опера Стара Загора ще участва във Вердиевия фестивал, който се провежда в Бостън, САЩ. Това съобщи директорът на операта под липите Красимир Къшев. Старозагорските оперни артисти ще излязат на бостънска сцена с оперите „Травиата" и „Риголето" от 9 до 21 юли.
Освен на стария континент, Старозагорската опера ще гостува и в Германия. Турнето там ще стартира на 19 юни с 14 спектакъла, основно с операта „Набуко".
Държавна опера Стара Загора започна новата 2013 година със смел експеримент. В средата на месеца бе обявен кастинг за артист-солисти за всички роли в операта „Сватбата на Фигаро" от В.А.Моцарт. Конкурсът е за млади български изпълнители, които не са обвързани с договор за работа на щат, т.е. няма да излязат скъпо за да бъдат наети. Задължителното условие е владеенето на цялата партия на италиански език, а речитативите на български. Желаещите да участват трябва предварително да се регистрират на сайта на Държавна опера Стара Загора като посочат за коя роля кандидатстват. Прослушването става пред комисия от специалисти, които посочват кой музикален номер да бъде изпълнен. Възможни са не само солови, но и ансамблови изпълнения заедно с други участници в кастинга.
. Кастингът ще бъде проведен около 25 май. Веднага след това започва репетиционният процес, който е в рамките на 2 седмици, а спектаклите са непосредствено след приключването му. Срокът за регистрация е 28 февруари 2013 година. Като най-вероятно ще бъде удължен.
Вече има десетина заявки за участие като основно се проявява интерес към трите главни роли.
Такъв вид обучение - майсторски клас на сцена организира и Международна оперна академия и той ще се проведе в Стара Загора през месец юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар