14.01.2013 г.

Бен Афлек и „Арго” с приза „Златен глобус”


Бен Афлек е големият победител на 70-ата церемония по раздаване на наградите "Златен глобус", която се проведе в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс.
Афлек получи приза за най-добър режисьор за "Арго", а самият филм - за най-добра драма. Любопитното е, че той не е номиниран за "Оскар" за най-добър режисьор.
Наградите "Златен глобус", които се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, са смятани за втори по значимост след оскарите.
Церемонията, водена от американските комедийни актриси Тина Фей и Ейми Пьолер, бе следена с особен интерес, тъй като наградите "Златен глобус" са добър барометър за най-престижните отличия в света на киното.
Когато получи своята награда, Бен Афлек отдаде дължимото на Тони Мендес - централен персонаж от филма "Арго", който разказва историята за изтеглянето от ЦРУ на американските дипломати от Иран по време на Ислямската революция през 1979 г.
"Това е един американски герой. Той представлява разузнавателните служби, които всеки ден правят саможертви за американците. Нашите войски в чужбина. Аз искам да им благодаря от дъното на сърцето си", каза Бен Афлек.
Куентин Тарантино получи "Златен глобус" за най-добър сценарий за филма "Джанго без окови". Тарантино не скри изненадата си, че печели. И аз съм доволен да бъда изненадан, каза той.
70-ата церемония за връчване на наградите "Златен глобус" започна повече от добре за "Джанго без окови", като австриецът Кристоф Валц, който играе в лентата учтив ловец на глави, бе удостоен с първия приз - за най-добър актьор в поддържаща роля.
Любопитното е, че това е втори по рода си "Златен глобус" за родения в Австрия актьор. Валц спечели наградата за първи път през 2009 г. за ролята си на кръвожаден нацист, отново във филм на Тарантино - "Гадни копилета".
"Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм спечели "Любов" на друг австриец - режисьора Михаел Ханеке.
Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля отиде при Ан Хатауей за ролята й в "Клетниците". Това е първи "Златен глобус" в кариерата на 30-годишната американка.
Нейната сънародничка Дженифър Лорънс грабна приза в категорията за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за играта си в "Наръчник на оптимиста".
Отличието при мъжете отиде при американеца Дон Читъл за филма "Къща на лъжи".
"Златен глобус" за най-добър актьор в драма получи британецът Даниъл Дей-Луис за превъплъщението си в образа на Линкълн в едноименния филм на Стивън Спилбърг.
Това е втора по рода си награда за Дей-Луис след 2007 г., когато той бе удостоен с приза за ролята си във филма "Ще се лее кръв". Успехът на британеца е слаба утеха за продуцентите на "Линкълн", предвид факта, че техният филм имаше най-много номинации - седем.
От останалите основни претенденти "Арго" и "Джанго без окови" бяха с по пет, "30 минути след полунощ" (който в България ще се разпространява под името "Враг номер едно") на Катрин Бигълоу - с четири, и "Животът на Пи" на Анг Лий - с три.
"Златен глобус" за най-добра актриса в драма получи американката Джесика Частейн за ролята си в "30 минути след полунощ".
Призът за най-добра комедия или мюзикъл отиде при "Клетниците".
Хю Джакман получи "Златен глобус" за най-добър актьор в комедия или мюзикъл за ролята си в мюзикъла на режисьора Том Хупър.
Британската " поп икона" Адел спечели "Златен глобус" за най-добра оригинална песен за последния филм за Джеймс Бонд "007 Координати: Скайфол".
Джоди Фостър получи "Златен глобус" за цялостен принос.
Друга легенда също напомни за себе си. Кевин Костнър бе удостоен със "Златен глобус" за най-добър актьор в телевизионен минисериал или филм за ролята си в минисериала "Хетфийлд и Маккой".
Костнър, който получи престижното отличие за най-добър режисьор през 1991 г. за филма "Танцуващият с вълци", с носталгия си спомни как е присъствал на церемониите за връчване на наградите "Златен глобус" като млад актьор.
Редица знаменитости на световното кино минаха по червения килим в целия си блясък въпреки необичайно студеното време в Калифорния.
Залата стана на крака, за да аплодира бурно бившия президент на САЩ Бил Клинтън. 42-ият президент на САЩ не пропусна да отдаде дължимото на 16-ия - Ейбрахам Линкълн - и да направи паралел между ситуацията при управлението на своя далечен предшественик на поста и сега.
Клинтън коментира един от номинираните за най-добра драма филми - "Линкълн" - като отбеляза, че за да издейства отмяната на робството, Линкълн е бил принуден да направи много отблъскващи сделки, нямащи нищо общо с големия въпрос.
Борбата на Линкълн ни напомня, че трайният напредък се постига чрез смесица от принципи и компромиси, подчерта Бил Клинтън, като обърна внимание, че 16-ият президент на САЩ е бил принуден да управлява заедно с една непримиримо разделена Камара на представителите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар