16.01.2013 г.

17 милиона и половина отпускат за телевизионна помощ


Властта ще налее 17.5 милиона лева за доставка на декодиращи устройства за социално слаби хора, стана ясно от проект на постановление на Министерския съвет. Те са нужни за трансформирането на аналоговия сигнал в цифров при по-старите телевизори.
Транспортното министерство ще получи тези средства от държавния бюджет, въпреки че разполагаше със 7.5 милиона лева за тази цел още през миналата година. От ведомството обаче не успяха да задвижат обществената поръчка в срок и се наложи процедурата да започне наново. Сега сумата е доста по-висока, а причината е, че част от нея ще се използва за провеждането на някой от следващите етапи на реклама на цифровизацията.
От помощ за закупуване на въпросните устройства ще могат да се възползват общо 260 000 души у нас след 1 март, когато ефирът ще е едновременно аналогов и цифров. За да получат ваучер на стойност от 60 лева, с който да си купят декодер, хората трябва да вземат енергийни помощи, да разполагат с аналогов телевизор и да нямат сключен договор с някой от кабелните оператори. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар