28.01.2013 г.

За какво се споразумяха "Булсатком" и bTV?


От гледна точка на зрителя всичко е ясно: сателитният оператор възстанови излъчването на програмите на bTV и присъединилата се към бойкота й TV7, увеличение на тарифите за потребителя няма да има и, както се казва, всяко чудо за три дни (в случая - един месец.)
Ако се погледне обаче малко по-дълбоко зад събитията и изказванията на определени личности от последните дни, прозира наличието на договорки, които вещаят неприятности за незасегнати до момента участници на пазара, а именно малките доставчици на тв сигнал.
Развръзка с връзки
След близо месец публичен раздор в сряда вечер "Булсатком" и bTV съобщиха, че вече имат договор за сътрудничеството си. Два часа по-късно същото беше обявено и за TV 7. "Двете страни поднасят извиненията си към тяхната огромна и лоялна аудитория за временно причинените неудобства", пише в съвместното съобщение между доставчика и TV7. В същия дух беше и съвместната информация от "Булсатком" и bTV: "В интерес на милионите зрители двете компании направиха взаимни отстъпки, които да позволят възстановяване на сигнала, без да се вдигат цените за крайните абонати."
Към момента без отговор обаче остават няколко въпроса. Първо - на каква тарифа са си стиснали ръцете спорещите страни. Според информация, разпространена от bTV по време на скандала, искането на телевизията е било за 2 лв. на абонат за пакета от всичките й програми. Според "Булсатком" - това е представлявало тройно увеличение на плащаната до края на миналата година такса, макар и тя да не се е смятала точно на абонат, а по схема, изчислена на тази база. Единственото, което от сателитния доставчик казаха в четвъртък вечер, е, че отстъпката, която са направили, за да стигнат до договор, не е била голяма. Към момента обаче не е ясно какво значи това в числа. Разминаването в търговските позиции беше още по-драстично между "Булсатком" и TV 7 - според сателитния оператор исканото увеличение на плащанията от тази телевизия е било 17 пъти.
Второ - освен размера на таксата за абонат в основата на спора беше твърдението на bTV, че "Булсатком" лъже за броя на клиентите си, занижавайки ги, за да плаща по-малко. След подписването на новия договор обаче не беше обявено нито колко са абонатите на сателитната компания, на базата на които той е сключен, нито пък да е уточнен нов метод за изчисляване на таксите.
Трето - макар и да има договор, срокът му е сред условията, които засега също не се обявяват. Тоест примирието може и да е временно.
И ако двете компании не са длъжни да отговарят на горните въпроси, има един по-важен, който заслужава повече внимание - каква е ролята на държавата в разрешаването на спора. Публичните изказвания до момента засилват съмненията, че изпълнителната власт, която открито се намеси, за да се разреши конфликтът, е поела ангажименти да облагодетелства поне една от двете страни за сметка на трети участници на пазара.
Сиви, малки и нежелани
Показателно е, че след месец кавга "Булсатком", bTV и TV7 започнаха да излъчват радостни сигнали до зрителите някъде около осем часа след като министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски обяви, че това ще се случи. Намесата на държавата изобщо не беше прикрита - напротив.
"По настояване на министър-председателя Бойко Борисов последните няколко дни под егидата на министерството на транспорта заедно с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) положихме много усилия, за да бъде решен спорът между "Булсатком", bTV и ТV7", каза Московски в сряда. По думите му държавата е влязла в ролята на арбитър след изрично настояване на спорещите страни да се вземат мерки за борба със сивия сектор сред кабелните оператори.
Нещо повече - съставена е работна група с представители на КРС, НАП и МВР, която да се заеме с "изчистването на проблема"."Нашият ангажимент заедно с комисията е да положим механизми, допълнителни мерки, които да позволят борба със сивия сектор в този бранш", обясни Ивайло Московски.
На пръв поглед всичко това звучи разумно: сивият сектор ощетява държавата (не че само часове по-рано bTV не причисляваше към него и "Булсатком"). Въпросът обаче е доколко борбата с неплащането на данъци и укриването на абонати, което е масова практика сред тв доставчиците, няма да се превърне в обикновено разчистване на територия за големите участници на пазара за сметка на по-малките…
За "Булсатком" разчистването на територия е добре дошло. Същото обаче важи и за опитващата се да пробие на същия този пазар БТК, чиито мажоритарен акционер Цветан Василев е свързван и с TV7. Показателно е изказването на изпълнителния директор на TV7 Николай Бареков по същата телевизия: "Така че се надявам оттук нататък този пазарен проблем повече да не съществува. Защото в този сектор има много сива икономика и е редно и държавата да се намеси по-сериозно, за да си плащат, особено малките играчи, данъците, които дължат от таксите на абонати."
При това положение е ясно, че малките тв доставчици ги чакат сериозни... проверки. Жалкото ще е, ако доста от тях не се преборят с това - защото този пазар в момента е един от най-конкурентните и би било зле той да се окупира с помощта на държавата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар