25.01.2013 г.

Ново издание на „История на Втората световна война” на Лидъл Харт


„История на Втората световна война” на Лидъл Харт е труд на водещ военен аналитик, но същевременно и на състрадателен и необикновено оригинален мислител. Авторът, Базил Лидъл Харт е написал повече от трийсет книги и световно признат лектор по военна стратегия и тактика. Добрите думи за него са много…От януари в книжарниците е новото българско издание на капиталния му труд.  
Списание „Икономист” пише: „Той е не само пророк и критик, но и историк от голям ранг”. „Телеграф” - „Книгата е показателна за гениалността на автора - написана е с такава яснота и проникновение, с каквито никой друг военен писател не би могъл да се похвали... Ще излиза дълго време в големи тиражи и ще се чете с удоволствие от онези, които се интересуват от военно изкуство.” „Армията” - „Изключителна... Една мина, пълна с точна информация”. „Ивнинг Стандарт” - „Един шедьовър, отличаващ се с подвеждаща простота. Труд, плод на много години зряло обмисляне. Ще стане настолно четиво. Успехът на книгата е неизбежен. Пълна е с „лидълхартизъм” - непрекъснато разширяващата се роля на танковете във войната, гъвкавата отбрана от дълбочина, индиректния подход, „прекаляване” с логистиката, двойни цели и т.н... „Лидъл Харт е не само пророк и критик, а и историк от голям ранг”.
Историкът не пести критиките си към различните участници във войната. Но премълчава доста неща. Например, Мюнхенската конференция. За него войната, започва от 1 септември 1939 година. За причините от по-рано, споменава бегло. Победите на Запада са фаворизирани, но това е англо-американската версия на войната. Тази, която доскоро (само допреди 20-тина години) не познавахме. Това прави книгата интересна…

Няма коментари:

Публикуване на коментар