14.01.2013 г.

И Гугъл отбеляза рождението на Щастливеца


На 13 януари се навършиха 150 години от рождението на Алеко Константинов.
Датата се отбелязва традиционно всяка година в родния град на великия сатирик - Свищов, с така наречените "Алекови дни".
За три дни целия крайдунавски град се превръща в музей на писателя, а едно от най посещаваните места е къщата музей на писателя.
През 1966 г. община Свищов, в. "Стършел" и фондацията "Алеко Константинов" учредяват и конкурс за хумористичен разказ на името на сатирика.
Тази година в конкурса са участвали 78 автори от 20 държави, а призът беше присъден на украинския писател Михайло Прудник за разказа "На нас ли тия!".
Алеко Константинов е роден в Свищов на 13 януари (1 януари стар стил) 1863 г. в семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови.
Убит е при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев на 23 май 1897 г.
Освен с поредицата си истории за Бай Ганьо - дребен търговец на розово масло, тръгнал да забогатява чрез търговия и политика, Константинов е известен с пътеписите и фейлетоните си. Днес и интернет гигантът
Google отбеляза 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов
Търсачката пусна специално лого в чест по случай кръглата годишнина от рождението на Щастливеца, на което е изобразен Бай Ганьо - най-известният герой на автора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар