2.01.2013 г.

Цифровизацията на телевизиите си е чиста далавера


Правителството щедро отпусна 10 милиона лева за реклама на прехвалената цифровизация.
Не е трудно да се догадим, че една част от парите ще бъдат поделени от приятелски посредници и медии.
Другата цел е да се даде едно рамо на тези наши хора, които трябва да избият парите, дадени, за да цифровизират живота ни. Защото преди няколко години се говореше, че това било голям бизнес, но вече не изглежда това. Докато се туткаме, технологиите вървят напред, и в края на 2013-а може да се окаже, че можем да гледаме повече телевизии без пари по интернет.
Сделката беше направена още при тройната коалиция по толкова съмнителен начин, че Европа поиска едни гигантски глоби за дяволъка ни.
Сега ни засипва реклама, че предстои някакво чудо в телевизионния свят.
Хората се чудят какво да правят и повечето нищо не разбират. Какво в крайна сметка ще гледат от 1 септември? Колко струват т.н. декодери? Задължителна ли е цифровата телевизия? И т.н.
Всъщност какво се рекламира за 10 милиона. Рекламира се възможността на мястото на петте телевизии, които гледахме със стайна антена, сега - срещу неизвестна инвестиция -да гледаме....Колко? Някъде пише:21 телевизии. Обаче кои са тези телевизии?
Така широко рекламираният сайт цифровизация бг дава следния отговор:
BNT, bTV, bTV Action, Nova,Bulgaria On Air, BBT, DRT , TV7.
Както и да ги броим, излизат 10. ДРТ не съществува май - става дума за ДАРИК ТЕЛЕВИЗИЯ. От останалите 9 четири воюват с БУЛСАТКОМ, защото искат много пари за правото за излъчване.
Ами ако се откажат да се излъчват без пари? Останаха три телевизии, едната от които е за тесен кръг бизнесмени, а третата и сега си я ловим с антена без пари. За което удоволствие плащаме поне 70 милиона годишно.
Какво излиза тогава - че ако инвестираме в оборудване за цифрова телевизия, купуваме котка в чувал.
Щяло да има и други телевизии по-нататък. Само че никой не е чул пред СЕМ да се извиват опашки от кандидати за цифров лиценз. Защото никой не знае колко струва масрафът.
Дали държавата в крайна сметка няма да даде рамо и на някои телевизии да влязат в цифровата игра? И срещу какво ли?

Няма коментари:

Публикуване на коментар