29.04.2015 г.

Операта обяви протест със сини ленти, отмениха го след новината за заплатите

Повтарят "Фантомите на мюзикъла" на 5 май, поради големия интерес

Огнян Драганов ще бъде временно изпълняващ длъжността директор на Държавна опера Стара Загора. Към този момент заповедта му за назначение все още не е подписана. Очаква се това да се случи най-късно утре.
Целият колектив на Държавна опера-Стара Загора е в символичен протест – със сини ленти. Конкретният повод е устното разпореждане от Министерството на културата – да бъдат изплатени само 50% от заплатите за месец април на колектива на операта. Преди спектакъла на „Севилският бръснар“ вчера - на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив ще бъде прочетено обръщение, в което се казва:“ Протестът ни е ПРОТИВ-унижаването на българския артист с методики на отчитане и заплащане на труда и таланта му. Протестът ни е и ЗА – достойното настояще и по-доброто бъдеще на  операта и класическата музика, които са част от славата на България.“ Днес стана ясно, че заплатите на колектива ще бъдат изплатени в пълен размер.
Колективът на Операта ще се обърне към публиката и преди началото на Празничния концерт на ученици от НУМСИ“Христина Морфова“ и оркестъра ни на 30 април от 19 часа. „Няма да спираме репетиции, талантливите деца на музикалното ни училище заслужават да направим заедно един голям и запомнящ се концерт“ – казаха председателите на синдикалните структури в Операта.
От началото на годината спектаклите на Операта са съответно – за  януари  8 , за февруари-11, за март-17, за април- 14 и все при пълни салони. Все още не е пристигнала официална информация от МК за предприетите действия след приемането на оставката на директора на Операта Петко Бонев.
Поради големия зрителски интерес на 5 май на сцената на Държавна опера-Стара Загора отново ще може да видите концерта-спектакъл "Фантомите на мюзикъла"!!! Отново с Милица Гладнишка, след чиито изпълнения залата буквално избухва в овации. Отново с талантливите и супер атрактивни в изпълненията си Весела Морова и Велин Михайлов. Отново – с най-красивите гласове на Операта ни- солистите Русалина Мочукова, Деси Стефанова, Марк Фаулър. С енергията и жизнеността на децата от ДМТТ“Маргаритки“, на балета на Държавна опера-Стара Загора и уникално звучащият оркестър на операта под диригентството на Маестро Любомир Денев.
Цялостната визия, грим и прически на участниците във „Фантомите на мюзикъла“ са детайлно подготвени от Златна Михайлова. А интелигентната и забавна хореография и пластика, с много нови танци и танцувални ескизи е дело на Ромина Славова. Сценографията на спектакъла е на покойния главен художник на Операта Борис Стойнов – за премиерата на 5 октомври 2013 г.
Сред небостъргачите и висящите по тях реклами, на сцената  има един свят – жизнерадостен, добър и красив. Дороти от „Магьосникът от Оз“, децата на улицата от „Оливър“, пантерата Багира от „Законът на джунглата“, Мистър Мистофълис от „Котки“, Фантомът от „Фантомът на операта“ и ред приказни герои от различни хитови мюзикъли танцуват и пеят пред вас. Оркестърът на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Маестро Любомир Денев създава неизразима атмосфера с качествен звук, видимо и невидимо присъствие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар