3.04.2015 г.

Проект за хипотерапия на деца аутисти ще се реализира в Стара Загора

Гражданско сдружение „Алтернатива 55“ спечели проект за финансиране на хипотерапия за деца с аутизъм в Стара Загора. Миналата година в хипотерапията са се включили деца от 2 до 14-годишна възраст. Специалисти от сдружението, Центъра за социална интеграция и рехабилитация на деца „Алтернатива“ и родители на деца с аутизъм изразиха огромна благодарност за активната подкрепа от страна на Община Стара Загора.
 Хипотерапията е ефективна лечебна физкултура, при която основно средство е общуването с конете и ездата. От края на 50-те години на XX в. започнали да я използват при психични и неврологични заболявания, а днес  50 страни от Европа и Северна Америка имат изградени центрове за лечебна конна езда. Хипотерапията се използва при нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза, умствена изостаналост. Общуването с конете дава устойчив положителен емоционален фон, който сам по себе си е целебен.
Това стана по време на проведената днес среща в общината на родители, деца и специалисти, които обсъдиха проблемите на диагностицирането, рехабилитацията и интеграцията на хората с аутизъм, по повод Световния ден на информираност за заболяването. Статистиката сочи, че се увеличава броят на диагностицираните.
 „Диагностицирането до скоро беше доста трудно, поради липса на информираност по темата и специалисти, затова се отчита скок в броя на децата с диагноза“, обясни д-р Антония Тодорова, директор на Дирекция „Здравеопазване и социални дейности“. Община Стара Загора работи за увеличаване на капацитета на услугата, която предлага Центърът за социална интеграция и рехабилитация на деца „Алтернатива“, в помощ както на децата, така и на техните родители. „Приключи заснемането на двора на центъра. Има проект за изграждане на детска площадка. Тя ще е специално оборудвана, за да може да се използва от деца от аутистичния спектър. Надявам се, че ще бъдат намерени необходимите средства за изграждане на съоръжението“, допълни д-р Тодорова.
„Важно е обществото да разбере, че децата с аутизъм не са по-различни от връстниците си. Искаме те да се чувстват добре и целим да се социализират по възможно най добрия начин“, каза специалистът от ЦСИР „Алтернатива“ Тодорка Станкова.
Третокласниците Давид и Светльо, както  и седемгодишната Маги изразиха впечатления от посещенията и срещите си по време на кампанията, а майките им споделиха трудностите, които срещат всекидневно. Родителите на децата от аутистичния спектър апелират към толерантност и разбиране, защото децата им имат същите нужди като връстниците си.
Посещението завърши с размяна на подаръци, като Тодорка Станкова зарадва д-р Антония Тодорова с пъстра рисунка и информационна брошура на кампанията „Заедно можем повече“. От името на председателя на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов малките гости получиха книжки с български и световни приказки, великденски комплекти за майсторене на шарени яйца и лакомства, а те му подариха изработена от тях картина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар