22.04.2015 г.

Започна Десетият маратон на четенето

Днес от 10 часа в Регионална библиотека Захарий Княжески в Стара Загора започва конкурс Приключения опасни... за адаптация и сценично представяне на фрагменти от творчеството на Недялко Йорданов за деца. В три възрастови групи са разделени участниците от целодневни детски градини, училища и детски театрални формации от община Стара Загора. Председател на оценяващото жури е поетът и драматург Недялко Йорданов, членове - Мария Донева –от Драматичен театър Гео Милев – Стара Загора, Таня Георгиева – актьор от Държавен куклен театър – Стара Загора.
Проявата е включена в програмата на Десетия национален маратон на четенето, който се провежда от 2 – 23 април 2015 г. Кампанията е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация Българска книга и е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.
Официалното откриване на Х-я юбилеен маратон Четяща Стара Загора 2015 е утре, 23 април от 8 ч. във фоайето на 2-рия етаж на Община Стара Загора.
Ще участват зам.-кметът Иванка Сотирова, представители на общинската администрация, на културни и образователни институти, както и гостите на маратона – поетът Недялко Йорданов, детската авторка Т. Яна Якова и Румяна Пенчева от Националния литературен музей.
Всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, могат да участват в маратона на четяща Стара Загора на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда. Участието в маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема. Резултатите ще бъдат илюстрирани на уебсайтовете на библиотека Родина и РБ Захарий Княжески, както и в социалните мрежи.
Гости на маратона ще бъдат и писателката Теодора Димова, старозагорската поетеса Виолета Христова, младите художници Милена Симеонова от списание Ко-миксер и Ивайло Драганов от comicsbistro.net и др. В четенията с деца и ученици се включват още журналисти и библиотекари, актьори от Драматичен театър Гео Милев, детски клубПриятели на книгата и Център за работа с доброволци при библиотека „Родина”, представители на общинската администрация.
Събитието се осъществява по инициатива на библиотека Родина в партньорство с РБ Захарий Княжески, с подкрепата на Община Стара Загора, Радио Стара Загора, ТВ Стара Загора, Национален литературен музей – София, ИК Жанет 45, ИК Сиела, ИК Кибеа, Регионален исторически музей, книжарница Приятели, книжарница Хеликон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар