24.04.2015 г.

Сайт на НАТО вдъхновил политическите убийства в Украйна

Последните политически убийствата в Украйна могат да бъдат свързани със сайта "Миротворецът", съобщава Лайфнюз.ру. От предсмъртното писмо на политика Олег Калашников се разбира, че е възприемал като заплаха публикуването на личните си данни в интернет портала.
Специфичният сайт "Миротворецът" е задавал директно поръчката да бъдат ликвидирани хората, които не желаят да се примирят със сегашната власт в Украйна. Калашников е споделял своите опасения с най-близките си.
"Преди смъртта си Олег Калашников ми написа съобщение във Фейсбук, че го грози смърт. Изпрати ми линк към сайта "Миротворецът". Там бяха публикувани личните му данни – адресът и телефонният му номер, на другия ден Олег беше убит", спомня си Максим Лавреба, близък сподвижник на политика.
Същата е ситуацията и при Олес Бузина. Неговите лични данни - телефонният номер, домашният  адрес и негови снимки, също са били публикувани в сайта. Известният опозиционен журналист беше застрелян през деня в Киев пред дома си. Двамата убийци са гръмнали жертвата с пистолет, а след това единият от тях е извършил и контролен изстрел в главата.
Малко преди смъртта си Олес Бузина разказвал, че му е бил оказван натиск като отговорен редактор на вестник "Сегодня". Преди да се сблъска с убийциите си, Бузин е получил заплахи, а украинските националисти са заявили в социалните мрежи, че ще го преследват и убият.
В сайта "Миротворецът" са публикувани данните на над 20 000 политици, журналисти, общественици и участници в движението "Антимайдан". Една част от присъстващите в този списък вече са мъртви. Активистката на "Антимайдан" Оксана Шкода попаднала в черния списък през август миналата година, но отдавна не живее на официалния си адрес. Тя признава, че доскоро посетителите на портала са се ограничавали само с  нападки и обиди по адрес на опозиционните общественици и журналисти, но признава, че не си е представяла, че ще се стигне до убийство.
Всеки потребител може да види списъка с базата данни в сайта. А освен това всички желаещи могат да съобщят на администраторите му за човек или хора, които смятат за предатели на официалната власт. Доносите се приемат на 40 езика, освен изпратените от домейна RU.
На сайта "Миротворецът" има информация и за руски политици и дори за журналисти от ЛайфНюз. Към един от акаунтите наказващите от интернет са прикачили и цялата информация за семействата на жертвите, други имат само снимки или линкове към профилите им в социалните мрежи.
"Миротворецът" е увеличава популярността си в Украйна и вече 16 хиляди души са се сдобили с мобилното му приложение за смартфон. Администраторите му предлагат с него да бъдат проверявани дори годеницата или годеника преди сватбата.
След проведено разследване от журналисти и компютърни специалисти се установява, че сайтът "Миротворецът" е регистриран в Съединените щати, а техническите параметри  на сървъра посочени на сайта са АТО HPWS / 2.1“  и се намира в мрежата на НАТО (домейн nato.int). Достатъчно е да се въведе в браузърътна всеки компютър - Tracert psb4ukr.org, и ще видим, че домейнът на сайта е от мрежата на НАТО, коментират специалистите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар