8.04.2015 г.

Американските ТЕЦ-ове и НЕК се договориха за цената на тока

НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3", съобщи "Фокус".
На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Документите бяха подписани от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, Иван Цанков - главен търговски директор на "AES България", и Гари Левсли - изпълнителен директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“.
Борисов каза, че България се е договорила да не се удължава периодът на договорите и да не се дърпа срокът, в който да започне това разсрочване.
Министър Петкова обяви днешният ден е един от важните дни за енергетиката, тъй като близо вече 2 години се говори упорито за необходимостта от търсене на варианти за преразглеждането на дългосрочните договори с американските централи.
"Правителството ни успя за няколко месеца да предоговори условията на договорите, за да стигнем до днешното споразумение", допълни тя.
В договореностите НЕК е приела да изплати задълженията си към американските партньори, като осигури разплащане на старите задължения в размер на 600 млн. лева.
Петкова обяви още на 20 февруари, че НЕК е успяла да договори намаляване на цената на тока от двете американски централи. Очаква се това да намали дефицитът, натрупан в енергийната система. Договарянето на по-ниски цени по дългосрочните договори с двете американски централи е едно от условията цената на тока да не се увеличи от 1 юли. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар