14.04.2015 г.

„С призрачния влак през Ориента” – приключения от майстора на перото Пол Теру

Най-новото заглавие, продължаващо традициите на приключенския дух в поредицата ни „Пътешествия и приключения” – „С призрачния влак през Ориента” на именития пътешественик, романист и пътеписец Пол Теру, излиза у нас.
Преди няколко десетилетия със своя разказ за голямото пътуване с влак из Азия („Големият влаков базар”) Пол Теру буквално поставя основите на съвременния пътепис. Разказът за това пътешествие го нарежда сред най-изтъкнатите автори на пътеписи за поколението му.
Сега Теру поема по старите си стъпки, за да проследи настъпилите промени, да се сблъска с коренно преобразения облик на страните отпреди три десетилетия, за да открие отново духа на младия приключенец у себе си.
Пол Теру ни повежда на едно грандиозно странстване из Азия, като разкрива магията на Изтока в цялата му загадъчност, пъстрота и многообразие. Стъпка по стъпка и дума по дума пътешественикът е винаги сред народа, сред обикновените хора, и се впуска заедно с тях през всекидневието им – в задушни влакове, раздрънкани автобуси, съмнителни таксита или пеш, със затънали в калта ходила.
Така и читателят се сблъсква отблизо с несигурните стъпки на Източна Европа след продължителни години на комунистическо управление, с разтърсваната от напрежения, но процъфтяваща Турция, прекосява Кавказ и достига Грузия, съпреживявайки неувереното
ѝ
завръщане към феодализма, докато съседен Азербайджан се наслаждава на подхранвания от нефтените находища капитализъм.
Пристъпва през рая на Северен Тайланд, но и през разрухата и трагедията в Шри Ланка след опустошителното цунами от 2004 г. Среща се с бедността на Мианмар, сексуалната експлоатация на малолетни в Сингапур, зверствата на червените кхмери в Камбоджа, със снежния покой на японския северен остров Хокайдо.
А по пътя го очакват както срещи с литературни знаменитости като Орхан Памук, сър Артър Кларк и Харуки Мураками, така и едноседмичен запой по Транссибирската железница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар