23.04.2015 г.

В Стара Загора показват безплатно наградени филми от „Златната липа“

Община Стара Загора и Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа” организират на 25 април безплатна прожекция за на наградените филми от изданието на феста от 2014 г. Те ще бъдат показани отново тази седмица в залата на първия етаж на Регионална библиотека „З. Княжески“.
Естонският филм „Керту“ беше отличен с две награди - за най-добър филм и най-добра актриса за Урсула Ратасеп. Зрителите могат да го видят на 25 април 2015 г. (събота) от 16:00 часа.
Наградата за най-добър актьор беше присъдена на Давид Огродник за ролята му във филма „Искам да живея“ на полския режисьор Мачей Пепшица. Киноманите в Стара Загора могат да го видят от 14 ч.
Целта на фестивала ”Златната липа” е да се популяризира европейското кино в България, като всяка година се показват най-новите и интересни филми от различни европейски страни. Фестивалът има две програми: конкурсна и съпътстваща. В конкурсната програма селектираните филми се оценяват от жури с международно участие.
Всяка година съпътстващата програма на фестивала е посветена на кино от различни части на Европа. Има и специална секция за новите български филми, представени от създателите им и актьорския състав.
Тази година Международният филмов фестивал „Златната липа” ще се проведе за трети път в Стара Загора от 30 май до 3 юни. Организирането на фестивала се извършва с подкрепата на Община Стара Загора.
Подгряваме за „Златната липа“ с излъчване на наградени филми от предишните издания на кинофестивала.
С излъчването на наградени филми от предишни издания на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ започва подготовката за провеждане на престижния кино форум за 2015 г. Тази събота, 25 април, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ любителите на седмото изкуство ще могат да гледат при вход свободен два наградени филма от програмата на „Златната липа“`2014.

14 часа – „ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ“, 2013 г., Полша - Награда за най-добър актьор – ДАВИД ОГРОДНИК

Режисьор: Мачей Пепшица
Сценарий: Мачей Пепшица
Оператор: Павел Диллюс
Продуцент: Виеслав Люсаковски
В ролите: Давид Огродник, Дорота Колак, Аркадиуш Якубик, Хелена Сужецка, Миколай Рожнерски
Музика: Барточ Хайдецки

„Искам да живея“ е филм, базиран на истинска история. Матеуш е момче, страдащо от церебрална парализа, което в ранното си детство е диагностицирано като умствено изостанало, без никакъв контакт с външния свят. След 25 години се оказва, че той е напълно нормален и интелигентен човек. Филмът е хроника за живота му. Ще опознаем Матеуш сега, когато е на 30 и е в клиника за хора с умствени увреждания. Наблюдаваме опитите му да докаже, че е един нормален човек.

16 часа – „КЕРТУ“, 2013 г., Естония - Награда за най-добър филм, Награда за най-добра актриса – УРСУЛА РАТАСЕП

Режисьор: Илмар Рааг
Сценарий: Илмар Рааг
Оператор: Кристиян – Жаак – Нууди
Продуцент: Риина Силдос
В ролите: Майт Малмстен, Урсула Ратасеп, Юри Лумисте, Кюлики Салдре, Лейла Саалик
Музика: Хоррет Куус

30-годишната Керту е живяла под натиска на властния си баща през целия си живот. Поради нежната ú същност местните жители я смятат за леко глуповата. Младата жена прави първия си плах опит да промени нещо в живота си – тя изпраща картичка на Вильо, привлекателен мъж, но известен като пияница в селото. Започва една неочаквана любовна история, която естествено техните семейства и останалите селяни не одобряват.
 В съботните дни на 9 май, 16 май и 23 май, отново в залата на РБ „Захарий Княжески“, ще се състоят безплатни прожекции на други наградени филми от минали издания на „Златната липа“. Старозагорци и гостите на града ще имат възможността да видят отново отличеният с „Оскар“ за чуждоезичен филм „Ида“ на полския режисьор Павел Павликовски, както и българската лента „Изпепеляване“ на режисьора Станимир Трифонов с Параскева Джукелова, Стефан Вълдобрев и Деян Донков в главните роли.
Кинофестивалът „Златната липа“ 2015 стартира на 30 май и ще продължи до 3 юни включително – една седмица, в която Градът на липите Стара Загора отново се превръща в столица на модерното европейско кино, събирайки любими актьори и кинотворци от България и талантливите им колеги от Европа.

Дотогава остава големият въпрос – кой ще получи тази година наградата на фестивала „Златната липа“ за цялостен принос в киното? Първото издание на фестивала присъди наградата на голямата българска актриса Мария Статулова, а миналата година „Златната липа“ отпътува за Италия със световноизвестния актьор и режисьор Джанкарло Джанини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар