21.04.2015 г.

„Фантоми на мюзикъла” след оставката на директора на старозагорската опера

Директорът на Държавна Опера - Стара Загора Петко Бонев подаде оставка. Причината за решението си Бонев мотивира с невъзможността на трупата да получи авансово заплатите си за месец април. След среща със заместник – министъра на културата Боил Банов е станало ясно, че пари за заплати няма заради големите дългове на старозагорската опера, които възлизат на над 650 000 лв. Петко Бонев обяви, че е подал оставка и заради липсата на доверие от страна на трупата, след като 80 души от Синдиката на музикалните и танцови дейци са поискали той и цялото ръководство незабавно да напуснат постовете си. Бонев се надява, че това му действие ще спомогне хората да получат парите и цялостното отношение на държавата към Операта да се промени:
Петко Бонев за пореден път се обяви срещу методиката за финансиране на Министерството на културата, включваща делегиран бюджет с 60 % държавно и 40 % собствено участие. По този начин цената на един билет би трябвало да е 40 лв.,което е невъзможно за град като Стара Загора. Според Бонев старозагорската опера е уникален музикален театър, който трябва да се финансира по отделен механизъм от останалите 5 опери в страната, които са бивши филхармонии и разполагат с двоен състав на оркестъра. Въпреки всичко директорът в оставка за пореден път заяви, че последното тримесечие е най-успешното за Oперата с над 11 800 продадени билета. 
Разноцветно, шарено, пъстро – българите имаме много синоними на една дума,  която може да се използва за описание /ако може само с една дума!/ на явлението, наречено Мюзикъл. С всички тези думи накуп „украсяваме“ заглавието на новото издание на концерта-спектакъл Фантомите на мюзикъла, който ще видите в сряда, 22 април на сцената на Държавна опера-Стара Загора.
Характерните гласове на две джаз-дами - Милица Гладнишка и Весела Морова - звучат в този концерт преди или след изпълнение на детски хор, на ярките солисти на операта Русалина Мочукова, Деси Стефанова, Марк Фаулър и др., на младата надежда на оперетата Велин Михайлов.  В програмата ще чуете откъси от мюзикълите „Магьосникът от Оз“, „Котки“, „Кабаре“, „Чикаго“, „Уестсайдска история“, „Фантомът на операта“ и др.
Няма как да не участват и откъси от мюзикълите на Любомир Денев – „Законът на джунглата“ и „Алис“! Маестро Денев е диригент на концерта и в един от номерата в програмата ще акомпанира на пианото на Милица Гладнишка в суперизвестен хит.
Бродуей е на един билет разстояние от вас. Билет за концерта в Операта на 22 април. Срещу него ще получите и неизразимото удоволствие да чуете известните солисти на операта Русалина Мочукова и Марк Фаулър в известния дует от „Уестсайдска история“ и в лирични солови изпълнения. Както и Деси Стефанова и Фантомът от Операта / в дует и соло/.
Хореографията е още по-раздвижена и динамична от предишните представления на Фантомите и отново е дело на Ромина Славова. В творческия екип на новите Фантоми се включи и Златна Михайлова, която консултира сценичното облекло, грим, прически и реквизит. Сценографията е дело на покойния главен художник на Операта Борис Стойнов. Направена е за премиерата на Фантомите на празника на Стара Загора – 5 октомври 2013 г.
Не може да не се спомене и още едно име – на младия Велин Михайлов. Той е студент в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, неговият дядо Георги Сотиров е част от златното поколение певци в Музикално драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Велин участва в детския мюзикъл „Котаракът Шарл“ на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“  в края на миналата година. Иначе много хора го помнят като най-малкият и атрактивен участник в шоуто „Като лъвовете“ с водещ Ники Априлов.  В концерта Фантомите на мюзикъла на  22 април Велин Михайлов ще изпее и танцува в знаменитото парче „Мистър Мистофелис“ от мюзикъла „Котки“ на Андрю Лойд Уебър .

Няма коментари:

Публикуване на коментар