24.04.2015 г.

Ежеседмични дискусии за българското филмопроизводство в Дома на киното

Дискусии за българското кино ще има всяка сряда в Дом на киното. Поводът за поредицата е вековния юбилей на родната кинематография.
Събитието стартира от 22 април. В програмата са включени документални творби от ерата на нямото кино - "Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново 1915" - най-старият запазен филм в колекцията на Филмотеката и "Балканската война", както и игралните "Любовта е лудост" и "След пожара над Русия". Прожекциите ще са в акомпанимент на пиано на Валентин Стамов. Киноисторикът Петър Кърджилов ще разкаже любопитни подробности за първите стъпки на българското кино.
Първата част на "Дискусионен клуб за българско кино" завършва на 30 юни. Продължението е от септември. Мотивите за създаването на "Дискусионен клуб за българско кино" - освен вековния юбилей - са още големият зрителски интерес към родните кинозаглавия на 19-ия "София филм фест" и избирането на София за един от петте световни града на киното на ЮНЕСКО.
Идеята е да се представят някои от най-успешните филми на българското кино през последните десетилетия и аудиторията да се срещне с част от техните автори.
Прожекциите са всяка сряда от 18.30 часа. В първата част на програмата са още "На малкия остров" на Рангел Вълчанов, "Бялата стая" на Методи Андонов, "Мъже без работа" на Иван Терзиев, "Вилна зона" на Едуард Захариев, "Щурец в ухото" на Георги Стоянов, "Звезди в косите, сълзи в очите" на Иван Ничев, "Двойникът" на Николай Волев, "Мера според мера" на Георги Дюлгеров, "Оркестър без име" на Людмил Кирков и "24 часа дъжд" на Владислав Икономов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар