17.04.2015 г.

"Левиатан" е филм-антиутопия критикуван в Русия, но с шанс за „Оскар”

Филмът, който раздели руснаците. Така "Дойче веле" определя "Левиатан", защото със своята остра критика към системата, лентата разпали страстите в руското общество. Едни упрекват режисьора Андрей Звягинцев, че очернял Русия само, за да се хареса на западните "врагове" и така да грабне престижния "Оскар". Други обаче хвалят 50-годишния режисьор за смелостта му да постави в него теми като злоупотребата с власт, съдебния произвол и злополучния съюз между църквата и държавата. Творбата е авторска интерпретация на историята на библейския Йов, разказана чрез сюжет от съвременна Русия. Главният герой Николай (Алексей Серебряков) заедно с жена си Лилия (Елена Лядова) живеe в малък северен град край Баренцово море и има автосервиз. Когато кметът на града се опитва да събори къщата и да конфискува имуществото му, Коля моли за помощ свой стар приятел, адвокат в Москва. В малкия град юристът се сблъсква с произвола на местните бюрократи и представителите на руската православна църква. Страстите се разгорещяват и събитията излизат извън контрол.
"Сценарият беше много повлиян от пейзажа. Всичко тръгна от едно американско произшествие, борбата на обикновен занаятчия срещу мощна промишлена компания и администрацията. Този самотен и отчаян бунт на обикновения човек, на когото властта пречи да живее, ме порази", разказва за работата си по филма Звягинцев.

В Кан, където беше и световната премиера на филма, критиката оценява като "изключително" съчетанието между сценария, написан от Андрей Звягинцев и Олег Негин, величествените пейзажи край далечното северно Баренцово море, заснети от талантливия руски оператор Михаил Кричман и вдъхновената актьорска игра на Серебряков, Лядова и Владимир Вдовиченко (Дмитри). Филмът получи в Кан наградата за най-добър сценарий, грабна в Щатите и "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм и приза в Лондон за най-добра кинотворба. Последваха номинации за БАФТА, Европейски филмови награди и "Оскар".

Няма коментари:

Публикуване на коментар