2.04.2015 г.

Стара Загора отново е домакин на франкофофонски театрален фестивал

Официалното откриване на 22-то издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал ще бъде на 17 април в сградата на ДТ „Гео Милев“ в Стара Загора. В него ще участват 16 трупи от страната и чужбина. Те ще се представят със спектакли на френски език с продължителност от 15 до 20 минути. Закриването е в неделя, когато ще бъдат връчени и наградите на победителите – Златна, Сребърна и Бронзова маска. Ще има специална награда „Млада надежда“.
„Това е прекрасен форум, който за седма година събира в Стара Загора ученици и учители-франкофони. За община Стара Загора е удоволствие да окажем пълно съдействие за провеждането на фестивала, като осигурим залите в театъра и в операта, на които трупите ще се изявяват“ – каза заместник-кметът по хуманитарните дейности Ваня Сотирова.
Лоран Атал – представител на Френския институт в България и председател на журито, коментира, че се чувства много добре в Стара Загора. „През миналата година това бе градът, в който най-често съм идвал“ – добави гостът от Франция.
Той е сигурен в успешното провеждане на международния фестивал в Стара Загора и сподели идеята градът да стане постоянен домакин на събитието. Мотивите за това решение са не само в удобното географско разположение на Стара Загора, но преди всичко – в доброто сътрудничество между местната власт, Алианс франсез и Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“.
Лоран Атал съобщи, че всички близо 200 участници ще имат възможност в събота – 18-ти април, да гледат гостуващия спектакъл на театър „София“ – „Антигона“, адаптация на пиесата на френския писател Жан Ануи.
Дима Динкова – директор на Алианс Франсез в Стара Загора, уточни, че участниците в трупите са ученици от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас, които изучават френски език. Пиесите са разнообразни – от Молиер до авторски пиеси, създадени от участниците и техните преподаватели. Според членовете на журито всяка година се повишава качеството както на френския език, така и на актьорското майсторство. И тази година режисьор на спектакъла на старозагорската трупа е Стефан Делев.
Международният фрнкофонски ученически театрален фестивал е основан през 1993 г. от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в партньорство с Френския институт в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар