16.04.2015 г.

ДНИ НА ДЖАЗА В КЪЩАТА НА АРХИТЕКТ ДИМОВ

За втора поредна година „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед” организира „Джаз на двора” – музикално-образователното събитие в Къщата на арх. Димов, паметник на културата с местно значение.
„Джаз на двора” ще се проведе по повод Международния ден на джаза 30-ти Април. В три поредни дни – 28-ми, 29-ти и 30-ти април 2015 г. – старозагорци ще могат да се насладят на кино-лектории, изложби и концерти. Тази година събитието се реализира с подкрепата на  кмета Живко Тодоров и Община Стара Загора. Входът за събитието е свободен за деца и младежи, а за възрастни, билетът за концертите е 2 лв.
В трите дни от 16:00 ч. До 18:00 ч. в приземното ниво на Къщата ще се провеждат безплатни кино-лектории на тема: „Джаза в семейството”, посветени на известни джаз фамилии и техните музикални постижения. Те са ориентирани най-вече към младежите и се организират от „Младежкия Информационно-Консултантски Център – Различният поглед” към Национална програма за младежта, Министерство на младежта и спорта.
На първо ниво ще бъде аранжирана образователна изложба с истински музикални инструменти и информация за джаз изпълнители/ композитори, свирели на тях.
От 19:00 ч. в двора на Къщата започват концертите на джаз състави от цялата страна. В тях, пожелание ще се включват и талантливи младежи от НУМСИ „Христина Морфова”, като вокалът на Overground Brass Band Даниел Николов, пианистът Деян Асенов, нашумял с брилянтното си участие в „България търси талант”, млади перкусионисти и др. Концертната програма включва:
 28-ми, вторник, 19 ч.  – старозагорския квартет „Sunday Jazz Project”;
29-ти, сряда. 19 ч. – виртуазния старозагорски китарист Ангел Демирев и неговия джаз състав с музиканти от страната;
30-ти, четвъртък, Ден на джаза, 19 ч. – джаз формация „София” към Общински Културен Институт „Надежда”, София – музикален квинтет с над 15 години история;
„Джаз на двора” е единственото българско събитие, включено в световния музикален календар на International Jazz Day 2015 (http://jazzday.com/events/). Организирацията му се случва и благодарение на всеотдайната помощ на чуждестранните доброволци на Сдружение „Различният поглед”, работещи по проект „Културен шейк” към Европейска добвороволческа служба, програма Еразъм +.

Подробности за програмата и музикантите може да намерите на www.razlichniatpogled.org, както и във фейсбук: https://www.facebook.com/events/358870924311954/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар