6.04.2015 г.

Джазът рисува картини на “Камерна сцена Пловдив“

Какъв е цветът музиката и какво пеят картините, къде се преплитат мелодията и палитрата, може ли да се свири с четка и да се рисува с ноти? Отговори на тези въпроси дава съвместната арт изява на музикантите от The Golden Project и художника Дончо Дончев на 15 април от 19 часа в Радио Пловдив. Събитието е вторият концерт от цикъла „Отвъд музиката“ на „Камерна сцена Пловдив“.
Джаз формацията  The Golden Project представя дебютния си албум „SEVEN SENSE“, който излезе през пролетта на миналата година. По време на тяхното изпълнение художникът ще рисува, пресъздавайки върху платната си моментните емоции, породени от музиката им.
Проектът ни е единствен по рода си. Стремим се да покажем красотата и спонтанността на изобразителното изкуството и магията на музиката в едно, обясняват участниците. Музиката е чисто вдъхновение и мост към друг вид чувственост, която всеки път е изненадваща и никога не се повтаря – допълва Дончо Дончев. Във фоайето на Радио Пловдив ще бъдат изложени и осем графики на художника, които са рисувани специално за албума и визуализират осемте композиции в него.
Дончо Дончев  изразява себе си в различни насоки. Участва в изложби в България, Финландия, Германия, Турция, Швейцария, както и организира редица самостоятелни. От 2005 г. насам заедно с турския писател Керим Сакъзлъ издават книгите: "Стихове в картини", "Прераждането на Сатира" и графичния роман "Fatemate", представени с изложби в София, Измир и Истанбул. В момента платната му са изложени в националния музей на Лихтенщайн , а от юни открива друга експозиция в Локарно, Швейцария.
Групата The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Формацията стартира като трио, но малко по-късно се разрастват до квинтет. Музиката им е изключително интересна смесица между поп, джаз и соул. В групата участват още  Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, и Димитър Карамфилов – контрабас. В албума “Seven Sense” гостува световноизвестният венецуелски перкусионист Роберто Кинтерo.
Концертът е част от четвъртия сезон на „Камерна сцена Пловдив“. В това издание акцентът е поставен върху проекти, в които музиката се превръща в мост към други изкуства. В края на март при изключителен интерес Мая Новоселска и Антони Дончев „объркаха географията“, смесвайки родопски и бразилски песни, джаз, поезия и театър. През май любителите на класическата музика ще могат да се насладят на виртуозните изпълнения на Мичо Димитров и млади негови колеги от оркестъра на Държавна опера - Пловдив.

Традиционен домакин на концертите от „Камерна сцена Пловдив“ е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив и „Пътища Пловдив“ АД. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар