14.04.2015 г.

Изложба на Държавна агенция архиви гостува в Стара Загора

Изложбата Десталинизацията – дилема на едно противоречиво десетилетие (1953–1964) ще бъде открита на 16 април в Регионален исторически музей - Стара Загора. Нейни организатори са Комисията по досиетата и Държавна агенция Архиви. Съпътстващи събития на откриването ще бъдат представяне издателската дейност на Комисията по досиетата и раздаване на документални сборници от поредицата Из архивите на ДС в 16:00 ч и открита временна приемна за подаване на заявления за достъп до документи от архивите на Комисията от 14 часа до 18 часа. Експозицията открита за посещения ще остане до 18 май.
Изложбата Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964) е подготвена от две български архивни институции – Комисията по досиетата на комунистическите тайни служби и Държавна агенция Архиви. Тя е първа по рода си и е опит да представи промените във властта и тяхното отражение върху политическия, стопанския, обществения и културния живот в годините след смъртта на съветския вожд Сталин. В този период се появяват първите опити на открита съпротива срещу комунистическия режим в държавите от Източния блок. Това са години, свързани с реалните надежди на мнозина за отхвърляне на съветския модел на управление.
Експозицията показва малкоизвестни и неизползвани досега архивни документи, фотографии и кинокадри, които представят събитията от 50–60-те години на ХХ в. и проследяват вътрешните и международните аспекти на процеса, популярен с терминадесталинизация не само в България, но и в страните от Източна Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар