29.04.2015 г.

Хосе Карерас с последен концерт през декември

Великият Хосе Карерас избра България, за да се сбогува със сцената, част от прощалното му турне. Българските почитатели на единия от култовите трима тенори са сред малкото щастливци в света, които ще го чуят на живо за последен път. Това ще се случи на 3 декември в зала номер едно на НДК. В прощалното си излизане маестрото ще изпълни най-великите песни и арии от своя репертоар. С него ще бъде верният му диригент и племенник Давид Хименес, познат на родните меломани от предишни изяви на Карерас у нас и от сътрудничеството му със Софийската филхармония. Името на сопраното в мъжката компания все още се пази в тайна, но със сигурност ще е от световна величина, разкриват организаторите от "Жокер медия" и Moko solution. Билетите на цени от 80 до 200 лева вече са в мрежата на Eventim, а от 11 май - и на касите на НДК.
Легендарният каталунец изрично е пожелал точно в София да приключи със сценичната си кариера. Той има специална връзка със страната ни и истински приятели тук, между които е и самият Христо Стоичков. Модерният ляв пристига от който и да е край на света, за да уважи тукашните събития с Карерас. Оперният ас преди време гостува на софийския бутик на "Шопар", поканен от семействата Тепеликиян и Шарлопови. Световната компания винаги подкрепя фондацията на Хосе за борба с левкемията.
След като приключи със сцената, маестрото, който догодина навършва 70, ще се отдаде на благотворителните си каузи срещу рака. Той е почетен член на две европейски асоциации - за медицина и за хематология, почетен патрон е и на Европейското общество за онкология, носител е на златен медал за подкрепа на трансплантации. В Барселона Карерас строи голям център за изследване на левкемия.
Хосе е на 43, когато при рутинен преглед разбира, че е болен от рак на кръвта. Дават му едва 10 процента шансове за живот. Той прекарва 11 месеца в болница, където се подлага на операция и химиотерапия. Оцелява и успява да се върне към пеенето. Всъщност първата изява на тримата велики тенори - Карерас, Лучано Павароти и Пласидо Доминго, е благотворителна.
Приходите са за прясно основаната фондация на Карерас. Тримата пяха за последно заедно през 2004-та. Павароти почина от рак на панкреаса през 2007-а. Доминго преживя опериран от рак на дебелото черво в началото на 2010-а.
През 2006-та Хосе Карерас тайно се ожени край Женевското езеро за австрийската стюардеса Юта Йегер, с която има 20-годишна връзка. От предишни бракове тенорът има две деца, а тя - три.

Няма коментари:

Публикуване на коментар