30.04.2015 г.

Болниците ще отбелязват със звезди категорията си

Болниците ще бъдат категоризирани със звезди, като хотелите. Те ще ги получават, след като преминат задължителна акредитация. Това предвиждат подготвени изменения в Закона за лечебните заведения, съобщиха от МЗ, цитирани от "Монитор".
По-висока категория ще взимат онези от тях, които имат повече лекари професори и доценти, медицинският персонал минава периодично на опреснителни курсове, специализира или участва в семинари и научни конференции.
Болниците ще трябва да имат и нова образна диагностика, като ехографи, скенери и рентгени последно поколение, а не вехтории, закупени втора ръка, както и спешно приемно отделение.
НЗОК ще отказва да подписва договори с болниците, които са получили по-ниска оценка. В какъв точно диапазон ще се движат оценките, ще бъде решено допълнително.
Акредитацията на лечебните заведения в момента не е задължителна. От нея не зависят приходите им, а тя служи предимно за престиж пред чуждестранни партньори, обясниха от Асоциацията на работодателите в здравеопазването.
НЗОК ще сключва договори не с всяка болница, която пожелае да получава пари от нея по клинични пътеки, а по строго установени критерии.
Основният от тях е броят на леглата да не е повече от нуждите на населението в определения регион. При определянето колко точно следва да бъдат те ще се взема предвид броят на жителите и дали сред тях преобладават стари хора и хронично болни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар