16.04.2015 г.

Президентът пак в издънка, пропусна Великден

Президентът Росен Плевнелиев не отправи официален поздравителен адрес към българските граждани по повод светлия християнски празник Великден. Това става ясно от справка направена в официалния сайт на родното президентство, предаде репортер на Хаштаг-BG. Въпреки че чл. 13, ал. (3) от Конституцията на Република България изрично посочва, че традиционната религия у нас е източноправославното вероизповедание, Плевнелиев реши, че няма да поздрави българския народ за светлия празник Възкресение.
Отново справка в сайта на президента сочи, че Плевнелиев не е пропуснал да честити на българските мюсюлмани настъпването на празника Курбан байрам през октомври миналата година. Да не говори, че лично участва в ритуала на еврейския празник Ханука. Сред християнските празници Плевнелиев тачи явно само Коледа, тъй като тогава той взе участие във вече традиционната инициатива започната от предшественика му на "Дондуков" 2 - "Българската Коледа". Въпреки че Плевнелиев отново не е изпратил официално поздравление към българските християни, той все пак е взел участие в инициативата на президентството, което той ръководи.
Остава отворен въпросът, защо Росен Плевнелиев е предпочел тази година да не отправи официален поздрав към християните у нас във връзка с Великден. Преобладаващата част от българските политици и общественици поздравиха гражданите не само в социалните мрежи, но и чрез изрични поздравителни адреси отправени до средствата за масова информация.
Защо президентат случайно "изпуска" да поздрави българските християни със светлия празник на Христовото Възкресение, или тачи другите религиозни общности повече, отколкото православните? Вероятно това е част от модерното му дясно и евроатлантическо мислене…

Няма коментари:

Публикуване на коментар