8.04.2015 г.

Конкурсът за пловдивския „Капан” ще го превърне в привлекателна артзона

Градът на тепетата, който след 4 г. ще е първата Европейска столица на културата от България, вече достойно защитава спечелената титла, пише „Стандарт”. Пловдив гради биография, с която ще посрещне домакинството през 2019-а със самочувствието на един от най-старите градове в света, но и с амбицията, че има какво ново да покаже на останалите. Започна с емблематичния кв. "Капана", включен в програмата за евростолица. За една година 10 артпроекта вдъхнаха живот на мястото, което от поизоставен през последните 20 г. квартал се превърна в център на творческите индустрии. Идеята и реализацията са на Фондация "Пловдив 2019", която подготви кандидатурата на града за Европейска столица на културата. "Наехме десет пространства в "Капана" от собствениците им, избрахме 10 различни проекта от общо 40 от различни градове и дадохме начален старт на съживяването на квартала за творческите идеи", разказва директорът на "Пловдив 2019" Валери Кьорленски. Половината от творците, които преди година се настаниха в квартала, ще продължат да развиват своята дейност. През 2015 г. работата на фондацията в същата посока продължава, като
стартира и втората фаза в конкурса
 за нови обитатели на квартала. Преди броени дни лично зам.-кметът Стефан Стоянов, който е и председател на Управителния съвет на фондацията "Пловдив 2019", обяви откриването на процедура за конкурс за нови проекти и събития, както и за творци, които ще се настанят в първия артквартал. Може да се кандидатства в две направления: "Проекти и събития в "Капана" и "Установяване в "Капана". Фондацията ще осигури общо 40 000 лева, с които поравно ще бъдат подпомогнати дейностите в двете направления. Идеята обаче е да се създадат устойчиви модели, затова има условия за 50% съфинансиране от страна на участниците. Всеки от тях може да кандидатства максимум за 3000 лева за проект или събитие и за 4000 лева за създаване на бизнес в "Капана". Крайният срок за кандидатстване за конкурса е 30 април 2015 г., а пълният списък с необходими документи, условия и формуляр за кандидатстване, както и подробна информация, могат да бъдат открити на страницата на "Пловдив 2019".
Сред основните изисквания за направление "Проекти и събития в "Капана" е те да се случват на територията му, да допринасят за инициативата "Капана - Квартал на творческите индустрии" и да подпомагат целите и задачите на Европейска столица на културата 2019 г. Ще се приемат предложения за изложби, инсталации, дигитални продукти, форуми и конференции, пърформанс, танц, театър, музика, кино. По направление "Установяване в "Капана" кандидатите сами избират място там, според своя вкус и нужди, и кандидатстват за средства за устойчиво установяване. Проектното финансиране е за срок от 1 г.
"Настоящият конкурс надгражда върху 3-годишните усилия на Община Пловдив и фондацията за трансформиране на "Капана" и превръщането му в квартал на творческите индустрии. Систематично общината затваря улиците там, правейки ги пешеходни,
което има изключително позитивен ефект както върху цялостната визия на квартала, така и върху търговията и културния живот. Основна цел на конкурса е привличането на нови представители на творческите индустрии и устойчиви бизнес и проекти, които да допринесат трайно за развитието на "Капана", обясни зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.
С проект може да кандидатства всеки. Няма ограничения за възраст, а освен това не е задължително кандидатите да са от Пловдив, могат да бъдат както частни лица, така и артистични организации. Конкурсът ще е отворен до края на април, а на 18 май ще станат ясни и победителите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар