15.04.2015 г.

Пожелаха съкровищата на траките и от други страни

Русия, Великобритания, Мароко и Хърватска вече са дали заявка за гастрол на уникалната българска изложба "Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България". Това стана ясно при официалното откриване на експозицията от премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. На бляскавата церемония в Двореца на Мона Лиза присъстваха още генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова, министрите Божидар Лукарски и Николина Ангелкова, обичаната Силви Вартан, дипломати, куп ВИП гости.
"През 2012 г., когато започнахме преговорите за изложбата в Лувъра, бях убеден, че ще стигнем до върховете на световната култура. Всъщност българската култура винаги и навсякъде е била призната. Трябва да имаме самочувствие, а не да се изживяваме като чуждопоклонници. Ние сме равни с равните", каза в Париж културния министър Рашидов.
"Тази изложба разкрива ролята на България в европейската цивилизация. Убедена съм, че тракийската епопея ще доведе много нови туристи в страната ни", не се поколеба Ирина Бокова. Сред най-развълнуваните наши сънародници беше самата Силви Вартан. Бойко Борисов я прегърна сърдечно и побърза да попита съпруга й, американския продуцент Тони Скоти, дали напредва с българския. Силви му отговори на родния ни език: "Не съвсем, но работим". Борисов обясни на нашенския зет: "Нали сте наясно какво казваме в България - "Откъдето е жената, оттам е и родата".
Опашка пред Севт III извиха българи, които от години живеят в Париж, часове преди първото официално откриване на уникалната тракийска изложба в Лувъра. Още от обяд около култовата стъклена пирамида на прочутия архитект Пей започнаха да се събират нашенци. Те нямаха търпение да дочакат протоколното въвеждане на публиката и се присъединиха към журналистите от наши, френски и европейски медии. Сладур на 10-12 години гордо се разхождаше с тениска, на която пишеше "България на три морета". Юнакът беше сред първите посетители в четирите зали в крилото "Ришельо".
Сънародниците ни обаче бяха недоволни от липсата на широка реклама за събитието във френската столица. Някои от тях споделиха, че досега не са попаднали на нито едно от предварително обещаните 220 рекламни пана за събитието. "Те ще се появят точно след четири дни - това е практика и стратегия в Лувъра през последните сто години. Тя работи безотказно", репликира д-р Александър Баралис, един от топ експертите в световния музей и куратор от френска страна. Пак той уточни, че елитното специализирано издание "Досие археоложи" е посветило цял брой на тракийските владетели. Според него досега са излезли над 200 публикации за експозицията. "Траките - ВИП гости в Лувъра" - така френски сайтове обявиха премиерата на прекрасната експозиция. От 16 април до 20 юли по 30 000 души на ден ще се дивят пред 1628-те експоната от 17 български музея. Изложението включва 20 артефакта от самия Лувър и 11 от Бритиш музеум, испанския "Прадо", от Неапол и Бари, от глиптотеката "Ни Карлсберг" в Копенхаген и Френската национална библиотека. Очаква се през четирите последователни зали в крилото "Ришельо" да преминат общо 4 милиона посетители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар