5.12.2012 г.

Джон Лоутън рекламира Стара Загора


Филмът на СКАТ е изцяло платен от общината и трябва да привлича чуждите туристи

Снощи, на 4 декември в регионалната библиотека в Стара Загора бе представен документалния филм на Джон Лоутън за Стара Загора. Лентата е 18-а от поредицата „Джон Лоутън представя“, бил един от най-успешните досега, според авторите. В него той разказва за днешна Стара Загора, като започва от далечното й минало и артефактите за него от 4-то хилядолетие пр.Хр., преминава през тракийския и античния период на града, турското робство, Априлското въстание и битката за Самарското знаме край Стара Загора, за да се пренесе след това в днешния процъфтяващ, красив и зелен град. Все неща, които заралии знаят, но е забавно да видят, разказани от рокаджията. За българските зрители има доста смешни моменти – например, разказват за опожаряването на Стара Загора, а дават битката при Шипка. Също така има необюснимо прекъсване между представянето на два обекта на Старозагорските бани. Посредата е вмъкнат музея на бирата, без да се показва търговската марка, което вероятно означава, че „Загорка” не е дала и стотинка за рекламната лента. Кметът Живко Тодоров заяви, че инвестицията си струва и Джон Лоутън е най-добрия гид, който може да намерим, още повече, че диска има две версии – български и английски. „Спонсорското участие на Общината е незначително в сравнение с огромния рекламен ефект за Стара Загора при представянето й в чужбина, и то видяна с очите на един толкова популярен музикант като Джон Лоутън”, отбеляза той.Финансирането на филма обаче остана в тайна. Засега той може да се намери в Туристическия информационен център в града на липите.
Лоутън развежда зрителите из старозагорските забележителности – парк „Аязмото“, храни малките мечета с мед в зоопарка, представя Неолитните жилища и историческия музей, античната улица и Форума на Августа Траяна, парк „Бранителите на Стара Загора“, Старозагорските минерални бани и местността „Богородична стъпка“, някои от храмовете и дори манифистацията и баловете по 24 май…
 В Зоологическата градина е заснето как легендата на световния рок храни трите малки мечета с мед, в пивоварната „Загорка“ Джон Лоутън се диви на поточните линии и отпива с удоволствие от халба бира, в храмовете „Св.Теодор Тирон“ на Аязмото и „Св.Димитър“ се прекланя пред мистиката и светостта на старозагорските църкви. Има кратко интервю с Живко Тодоров в кабинета му, кадри от манифестацията на 24 май, както и от абитуриентските балове. Всичко това, а и още много друго, е поднесено с неподправеното чувство за хумор на фронтмена на „Юрая Хийп”. „За пръв път всички забележителности на Стара Загора са събрани на едно място, и то във филм на английски език, който ще бъде гледан по целия свят“ – сподели преди прожекцията пред хората в залата кметът Живко Тодоров. Българският текст на филма е дело на Мартина Чачевска от телевизия СКАТ, която е и монтажист на лентата, а оператор е колегата й Светослав Стоевски. „30-те минути екранно време се оказаха недостатъчни да бъде побрано в него всичко интересно от Стара Загора“, сподели Чачевска. Финалът на филма Джон Лоутън е : „Елате в Стара Загора! Много е хубаво”! Дали това рекламно послание ще изпълни предназначението си? Общината обеща втора „премиера” на филма, този път с участието на Лоутън, във вторник той отсъстваше, защото имаше ангажименти извън България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар