17.12.2012 г.

Никола Певичаров взима големия приз на Третото Балканско квадринале


Пловдивският художник Никола Певичаров спечели голямата награда на Третото Балканско квадринале Митовете и легендите на моя народ за творбата си, озаглавена Бъдник. Той ще получи реплика на пластиката Зограф на старозагорския скулптор Александър Козаров, диплом, персонална изложба през следващата година и 2000 евро.
Събитието е на 18 декември 2012 г. в 18,00 часа, когато ще се открие изложбата и ще бъде представен каталога на квадриналето в Градската художествена галерия – Стара Загора, съобщи на пресконференция директорът на галерията доц. д-р Марин Добрев.
С наградата на Община Стара Загора е удостоена Мартина Караиванова от Велико Търново за творбата си Трите орисници. Тя ще получи диплом и 1 500 евро. За първи път ще бъде връчен Почетен знак на областния управител за дарител на Балканското квадринале на Лаура Димитрова от София, която е участник от първото квадринале и винаги дарява по две картини на галерията в Стара Загора, обясни Марин Добрев, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Ще бъдат раздадени и четири награди на името на спонсори с общ награден фонд 5 000 евро. Те се присъждат на Пламен Бонев от Благоевград за Вълшебна нощ, Стоян Куцев от Пловдив за Созополски вампир, Иван Савов от Стара Загора за На банята, на среднето и на Йосиф Зюбер от Германия за Лоло-леле. Наградените творби ще останат във фонда на Художествена галерия Стара Загора.
Балканското квадринале на живописта в Стара Загора тази година е с най-голям брой участници досега - 120 автори от 9 държави, с общо 165 творби. Общият брой на представените и допуснати до журиране творби е 477 на 260 автори от 12 страни. Около 60 картини досега са дарени от участниците за фонда на галерията в Стара Загора. Това е другата полза за града ни, освен че ставаме център на културно събитие от такъв ранг, поясни доц. Добрев. Благодарност за подкрепата на министър Вежди Рашидов, за издаването на пълен каталог на участващите в изложбата творби, изрази Диана Атанасова, началник отдел Култура в общината.
Тази година участват автори от България, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Турция и Япония. Поради големия интерес към тематиката от артисти от различни държави, квадриналето е загубило регионалния си характер и вероятно след четири години ще бъде международно, поясни Марин Добрев, който е и член на журито.
Председател е проф. Станислав Памукчиев от Съюза на българските художници, а членове са Весела Радоева, Долорес Дилова, Михаил Лалов, Красимир Линков и Валентин Дончевски от СБХ, както и зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова.
Стара Загора е домакин на конкурса за съвременна живопис, който се организира на всеки четири години. Първото му издание бе през 2004 г., а второто през 2008 г. Носители на голямата награда са били Цветан Колев (2004 г.) и Юрий Буков (2008 г.).
Организатори са Община Стара Загора, Градска художествена галерия – Стара Загора, Министерството на културата и Съюзът на българските художници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар