19.12.2012 г.

Джаз в библиотеката – музика за душата и тялото


Старозагорският Биг Бенд ще открие фестивала в Банско на 8 август

В истински празник за меломаните (а и не само за тях) се превърна концерта в Регионална библиотека „Захарий Княжески”, на 17 декември. Залата се оказа тясна за всички желаещи да чуят Военния Биг Бенд и техните приятели, след които бе и носителката на „Кристалната лира” за 2012 година (най-голямото отличие за джаз-изпълнител) – Стефка Оникян. Музиканти от Велико Търново, Пловдив и столицата също се включиха в концерта.
Коледни песни, Дюк Елингтън, Глен Милър, Джордж Гершуин… този великолепен концерт не може да се опише с думи. Не бе задължително да си върл почитател на джаза за да се забавляваш и да се отдадеш напълно на наслаждението на качествената музика, такава, която рядко може да чуеш в „Центъра на Вселената”, между „Метрополитен” и „Версай” – две свърталища на турбо-фолк-чалгата, където идват най-различни певачки, всяка седмица – в центъра на Стара Загора.
Изненада към публиката бе, че и тя бе включена в импровизациите. Дори се намери желаещ да свири на тромпет, който се оказа солистът на „Карандила”. Това бе приятна изненада и за организаторите.
Със сигурност може да се каже, че бандата на капитан Цветомир Василев, Стефка Оникян и нейния студент Цецо Цанков, виртуоза Венци Благоев показаха един много качествен концерт. Доказателство за това бе и новината, която съобщи Стефка Оникян – Военният Биг Бенд ще открие следващия джазфест в Банско, на 8 август догодина. Това е признание, което музикантите напълно са заслужили…   

Няма коментари:

Публикуване на коментар