10.12.2012 г.

Електронен портал отваря съда


Хората с електронен подпис ще могат да изпращат сигналите си за престъпления по електронен път, а призовките ще се получават по имейла. Съдебните актове по граждански дела пък ще се връчват на страните като линк.
Това са част от промените, свързани с електронното правосъдие, които се предлагат в три процесуални кодекса - гражданския, административния и наказателния, както и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), съобщава Труд. Проектите са качени в портала на правителството за обществено обсъждане.
Ще бъде създаден единен портал за електронно правосъдие, както и регистър на крайните съдебни и прокурорски актове. Това обаче трябва да се случи до 3 години след обнародването на закона. Съдилищата ще осигурят възможност и за електронно плащане на такси и други задължения към тях.
С промените в Гражданския процесуален кодекс се засягат и т.нар. заповедни производства - дела срещу длъжници за издаване на изпълнителен лист. За да бъдат разтоварени районните съдии, които ги гледат, се предвижда заповедните производства вече да минават през държавните съдебни изпълнители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар