7.12.2012 г.

Валери Милев снима първият роден зомби-филм


Валери Милев, прочул се преди десетина години като най-успешния български режисьор на видеоклипове, а после дебютирал в Холивуд с пълнометражния Re:Kill (чиято премиера в САЩ е на 31 декември т.г.), снима край София първия български филм за зомбита. Действието на "Код: Червено" започва през Втората световна, когато Сталин експериментира ново биологично оръжие, а после заличава ужасяващите следи. Десетилетия по-късно в България е регистриран случай в секретно поделение, който доказва наличието на подобно оръжие. ЦРУ изпращат свой агент, който да разследва инцидента.
Идеята хрумва на Валери преди няколко години, когато край София експлодира поделението в Челопечене. "Ами какво би се случило, ако в това поделение има химическо оръжие? Какво би се случило с един град, ако хората не знаят как да реагират?", са въпросите, които си задава. Историческата част от филма бе заснета преди повече от две години, можете да видите трейлъра на http://www.indifilms.eu
.
Продуценти на "Код: Червено" са Константин Боров и Башар Рахал. Това е изцяло българска продукция, въпреки че в главните роли участват холивудски актьори - Пол Лоугън, Манал Фетури и 10-годишната Мая Нейлър, приключила неотдавна снимки за "Облакът Атлас" на Уашовски и Том Тиквер. Филмът, макар и амбициозен като проект, е изцяло търговски. Той не цели само българската аудитория и не разчита на държавно субсидиране и помощ. След снимки в Ботунец, Божурище и Кремиковци екипът ще отпътува за последни снимки на терен в Ню Йорк. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар