12.12.2012 г.

До май ще решат кой да строи сметището в Старозагорско


Изпълнителят за изграждането на Регионалното депо за битови отпадъци в Старозагорско ще стане ясен през месец май догодина. До края на тази година или в началото на януари 2013 ще стартира процедурата по неговия избор.
В края на август кметът подписа договора за изпълнение на проект за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци на стойност 52 млн. лева. Собственото участие на община Стара Загора е около 3 млн. 500 хил. лева. От проекта ще се възползват общо 347 000 жители и от общините Раднево, Гълъбово, Опан, Чирпан, Братя Даскалови, Казанлък, Гурково, Николаево, Павел баня, Мъглиж и Твърдица. Депото трябва да бъде изградено до 2015 година.
Старозагорци ще бъдат с най-ниските промили за такса смет дори и да бъде прието на искането на администрацията за завишаване от 1,2 на 1,5 промила, коментира кметът Живко Тодоров. По думите му, за първи път тази година няма да има завишаване на парите за концесионера по почистването, въпреки инфлацията.
„В график се движи и проектът за воден цикъл на Стара Загора. С него се предвижда реконструкция и изграждане на ВиК-мрежата. Удовлетворена съм от информацията, която ми предоставиха от общината, екипът от експерти работи добре", коментира екоминистър Нона Караджова.
Община Стара Загора получи почетен знак и грамота за най-бързо преминал през оценка европейски проект. Той се присъжда от Министерството на околната среда и водите за Интегрирания воден проект. Стара Загора беше първият град, който успя да подготви и представи навреме във ведомството проекта, осигуряващ безвъзмездна финансова помощ в размер на над 39 167 млн. лв. Договорът за изпълнението на „Интегриран воден проект за Стара Загора", на стойност 40 399 582 лева по Оперативна програма „Околна среда" беше подписан на 1 юни. Съфинансирането от страна на Община Стара Загора е в размер на 1 232 187 лв.
Министър Нона Караджова отчете, че двата проекта, които се реализират по ОП „Околна среда" от община Стара Загора-водният и този за регионалното депо, се движат в срокове и няма притеснения за реализацията им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар