6.12.2012 г.

Орхан Памук фаворит за наградата „Ман Азия”


Турският писател и Нобелов лауреат за литература за 2006 г. Орхан Памук попадна в първата селекция за най-престижната азиатска литературна награда "Ман Азия" със своя стара книга, която наскоро е публикувана на английски език, съобщи Франс прес.
Петнайсет писатели от цяла Азия са претенденти за наградата, която се придружава от 30 000 щатски долара. Сред тях е и Орхан Памук за книгата си "Sessiz Ev", пише БТА.
Книгите на Орхан Памук са преведени на над 60 езика. Той стана първият турски писател, отличен с Нобелова награда за литература.
В първата селекция фигурират също двама писатели, които участваха в спечелената от Хилари Мантел надпревара за наградата"Ман Букър" за 2012 г. - индиецът Джийт Таил за "Наркополис" и малайзиецът Тан Твам Енг за "Градината на вечерните мъгли".
Краткият списък с 6-те номинарани писатели за наградата ще бъде оповестен в началото на януари следващата година, а лауреатът ще стане известен през март. Наградата "Ман Азия" за миналата година бе присъдена на южнокорейката Шин Кюн-сук за книгата й "Моля те, грижи се за мама".

Няма коментари:

Публикуване на коментар