5.12.2012 г.

Над 140 издатели на панаира на книгата


Вчера вицепремиерът на Унгария Тибор Наврачич и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха 31-вия софийски международен панаир на книгата в НДК. Тази година българските и чуждестранните издатели са над 140. До неделя любителите на писаната словесност ще се запознаят отблизо с литературата и културата на Унгария, Аржентина, Норвегия, Сърбия, както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги "Традуки", която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия. Мрежата ще представи един от знаковите романи на сръбския постмодернист Давид Албахари "Братът".
Няколко са акцентите на панаира. За пръв път участва Италия. Ще бъде представен "Шах-наме", грандиозният средновековен епос на Персия, който излиза за пръв път на български език в превод от оригиналния език. Книгата включва най-превежданата част от произведението - "Песен за Ростам и Сохраб". Авторите на най-продаваната фентъзи трилогия във Франция "Стром" Еманюел и Беноа дьо Сен Шама ще дойдат в София за среща със своите почитатели. Специално за откриването на софийския международен панаир дойде световноизвестният автор и водещ Алън Пийз, познат в цял свят като Mr. Body Language. Той ще води еднодневен семинар "Изкуството на комуникацията - семинар за висока ефективност и постижения". Испанският писател Висенте Ботин пък представя "Погребението на Кастро". За любителите на кулинарията е "Масата е пряк път - колекция от италиански рецепти със сицилиански привкус" от Маурицио Ферери с типични италиански продукти ще представят от Италианския културен институт.
Страна - почетен гост, е Унгария, която ще представи 24 книги, отпечатани през 2012 г. Ще гостуват и унгарските писатели Балаж Дьоре, Ендре Кукорели, Золтан Поша, Ева Банки, Тошо Дончев, Дьорд Рощаш-Фаркаш, Бенямин Тибор Сабо, Янош Чепреги, Золтан Егреши и други, както и унгарският саксофонист Виктор Тот и други.
Рекорден брой са заглавията, които се надпреварват за годишната награда на АБК "Бронзов лъв", която се връчва в две категории. Носителите му ще станат известни в петък вечерта.
Театрално шоу, среща с преводачите, забавни игри с награди, канелени сладки и пай от кухнята на мама Муминка са само част от изненадите, които очакват почитателите на книгата.
Среща с автора и книга с автограф ще има за почитателите на Теодора Димова, Деян Енев, Милен Русков, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Стефан Цанев, Златна Костова, Анна Данилова, Людмил Тодоров, Калофер Русев, Иво Сиромахов, Светла Иванова, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова и много други. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар