13.12.2012 г.

За „бягство” от забавачката също щели да режат детските


Децата, които не посещават задължителните предучилищни групи, вече няма да получават детски от 35 лв. Досега надбавките се спираха само за учениците от 7 г. нагоре, тъй като това беше началната възраст за задължително обучение. ГЕРБ обаче я промени на 5 години.
Предложението за изравняване на режима е на червените депутати Емилия Масларова и Драгомир Стойнев и с подкрепата на управляващите мина на първо четене в парламента. Все още обаче децата, които не ходят в предучилищни групи, получават пълни социални помощи за разлика от учениците, тъй като не е променен правилникът за прилагане на закона за социално подпомагане. Заради проблемите с недостига на места за всички деца Хасан Адемов от ДПС настоя в закона изрично да бъде отбелязано, че при обективна невъзможност децата да посещават предучилищни групи парите им няма да се спират.
Идеята на ГЕРБ да разшири още задължителното обучение, като обхване от 2016 г. и 4-годишните, изведе вчера на протест родители в много градове. Промяната чака второ четене в пленарна зала заедно с новия закон за предучилищното и училищното образование. С плакати: "Новият проектозакон - бомба със закъснител", "Родителите знаят кое е най-добро за децата", "Училището е социална услуга, не диктатура" десетки родители с децата си излязоха пред сградата на парламента, във Варна, Велико Търново и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар