6.12.2012 г.

Протест против забраната на цигарите


Брюксел готви нови рестрикции на тютюневия бранш

На 15-ти декември 12 града в страната ще осъмнат с пепелници в заведенията, научи Дарик.
Тази форма на гражданско неподчинение предприемат собствениците на заведения в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Велинград, Велико Търново, Варна, Добрич, Бургас, Русе, Благоевград, които ще разрешат пушенето до 1-ви януари.
Днес представителите на бизнеса са провели среща с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и председателя на Здравната комисия в парламента, д-р Даниела Дариткова, на която са обявили намерението си и са помолили да не бъдат глобявани. Атанасова е коментирала, че „не е финансов министър и нищо не може да направи", като за намеренията за предстоящия протест е отказала всякакъв коментар, потвърдиха отлично информирани източници на Дарик.
В Стара Загора ресторантьорите са уведомили в понеделник полицията, РЗИ и общината.
Искането на собствениците е да се върне частичната забрана за тютюнопушене, според която в заведенията може да се пуши само на специално определените за целта места.
Въвеждането на унифицирани цигарени опаковки за всички производители на тютюневи изделия е с една идея по-близо до реализация. От 30 ноември Европейската комисия е стартирала обсъждането на промени в Директивата за тютюневите изделия, разгласиха световните медии. До края на годината се очаква ЕС да излезе с официално предложение за точния текст на директивата. Промените предвиждат всички цигарени кутии да са еднакви по форма и размер, като името на производителя бъде изписано с малък унифициран шрифт. Подобна мярка вече е въведена в Австралия. Освен чисто търговския вид на тютюневите изделия се предвижда и забрана на някои използвани съставки в цигарите, чрез които се придава по-атрактивен вкус и мирис. Това предизвика горещи дебати, тъй като се смяташе, че сред тези забранени съставки ще попадне и българският ориенталски тютюн. След като страната ни остро се обяви срещу подобна мярка, комисарят по здравеопазването Джон Дали преди два-три месеца се ангажира с обещанието, че няма да бъдат прокарвани текстове срещу родния тютюн. По-късно обаче след грандиозни скандали с името на Дали той подаде оставка, а неговото място беше заето от Тонио Борг, чиято първа работа беше да даде старт на тези идеи. Според източници от тютюневите концерни има опасност в директивата да бъде поместен текст, който дава право на ЕК да забранява някои съставки в цигарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар