17.12.2012 г.

БЛС отказва да подпише новия рамков договор

Отказът на държавата да поеме своя дял в предоставянето на медицински дейности извън задълженията на здравната каса (НЗОК) доведе до провал на Националния рамков договор (НРД) за 2013 г. С внушително мнозинство от 224 гласа "против", 15 "въздържали се" и само 27 гласа "за". Българският лекарски съюз (БЛС) отказа да подпише документа, от който зависят цените и обемите на медицинските дейности, плащани от НЗОК. Провалът на новия НРД не застрашава индивидуалните договори на лекарите със здравната каса - те могат да продължат да работят по досегашните правила, но поставя под въпрос финансирането на интензивните грижи, имунизациите и инвитро процедурите. Експерти обаче припомниха, че кабинетът може да наложи новия рамков договор и едностранно независимо от несъгласието на лекарите.
Досега тези дейности се плащаха от здравното министерство, защото се приема, че те се полагат и за неосигурени пациенти и не следва да се финансират с пари от здравни вноски. В разрез с тази логика в две поредни години управляващите пренасочваха суми от бюджета на НЗОК, вместо да заложат необходимите средства по бюджета на здравното министерство. За 2012 г. трансферът беше 100 млн. лв., но в средата на годината Конституционният съд обяви прехвърлянето на тези пари за противоконституционно. За 2013 г. управляващите отново не заложиха необходимата сума по бюджета на министерството и вместо това решиха да прехвърлят самите дейности към касата.
"Категорично против сме средствата от осигуровки на гражданите да се изразходват за дейности, които са отговорност на държавата", коментираха от лекарския съюз. Съсловната организация не подкрепя и методиката за определяне на лимитите, по която ще работят болниците от догодина. "Ние не се борим за нашите заплати, а за вашите пари, за здравето на нацията", коментира председателят на БЛС Цветан Райчинов. От лекарския съюз за пореден път настояха и за оставка на финансовия министър Симеон Дянков и деполитизация на здравната каса. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар