11.12.2012 г.

"Джон Ленън. Писма" на Дейвис показва непознати епизоди от живота на легендата


Книгата на Хънтър Дейвис "Джон Ленън. Писма" е пусната в продажба, съобщиха издателите от "Сиела.
Животът на гениалния музикант, композитор и текстописец (1940-1980) за първи път е представен чрез личните му кореспонденции. Доказателство за поетичния талант на Ленън са многобройните златни хитове на "Бийтълс", но в тази колекция от писма е спонтанността на една артистична душа, казват издателите.
По случай 50-годишнината от издаването на първия сингъл, на който е изписано името "Бийтълс" - с песента Love Me Do, официалният биограф на четворката Хънтър Дейвис издава това, което е събирал 30 години - писма и пощенски картички, посвещения за фенове, записки, карикатури или смачкани хартийки, на които легендарният музикант е записвал какво трябва да купи от магазина.
Текстовете дават престава за епохата, за отношенията на Ленън и за чувствата, които най-различни събития са предизвиквали у него.
Хънтър Дейвис е британски журналист и писател, автор на единствената официална биография на "Бийтълс" от 1968 г., за която получава световно признание. Написал е редица биографии, сред които на Уърдсуърд, Христофор Колумб, Р. Л. Стивънсън, Биатрикс Потър. Като журналист е работил за "Сънди Таймс" "Пънч" и "Гардиън".
Решението именно Дейвис да подреди и напише книгата е на вдовицата на Ленън Йоко Оно, която продава правата за над 150 писма от личната им кореспонденция и е написала
предговора към книгата.
Въпросните писания разкриват за Ленън много повече, отколкото автобиографичните му книги In His Own Write и A Spaniard In The Works.
Отвъд истеричната Бийтълсомания Ленън веднъж е раним, мил и забавен, друг път - гневен, саркастичен и арогантен, а най-често - изключително остроумен и преливащ от духовитост.
Писмата до първата му съпруга Синтия преливат от любов. В едно от тях изречението "Обичам те" изпълва цялата първа страница. На втората пък четем: "Не мога да живея без теб. Обичам те наистина, наистина, наистина...".
Личните писания, посвещения и бележчици на Ленън вече са доста скъпи и много търсени от колекционери. На 12 декември предстои търг, на който писмо на Джон Ленън до Ерик Клептън ще бъде предложено за не по-малко от 30 000 долара. На същия търг ще се продава и писмо на Лудвиг ван Бетовен донеговия издател...
Дейвис разказва историята на всяко писмо, описва в какъв етап от живота си е бил Ленън, докато го е писал, кой е получателят, обяснява съдържанието и контекста.
Първото оцеляло писъмце за благодарност, адресирано до леля му в Ливърпул през 1951 г., когато е на десет. Последния автограф е надраскан на пулта в студиото в Ню Йорк на 8 декември 1980 г. - денят, в който беше застрелян на 40-годишна възраст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар