10.12.2012 г.

Родни издатели отличени с „Бронзов лъв”


Издателствата "Дамян Яков" и "Емас" получиха тази вечер наградата "Бронзов лъв" на Асоциация "Българска книга" за най-добър издателски проект.
Издателство "Дамян Яков" е наградено за книгата "Царството на славяните" от Мавро Орбини.
Този историографски труд е послужил като фактологическа основа за написването на Паисиевата "История славянобългарска". Книгата на католическия монах Мавро Орбини реабилитира правото на славянските народи да бъдат равноправни с останалите европейски народи.
Екземпляри от луксозното фототипно издание на книгата са дарени на Папа Бенедикт XVI и на Ватиканската библиотека.
Издателство "Емас" е отличено за "Шах-наме" на Абулгасем Фердоуси. Поемата, наричана "Илиадата на Изтока", съдържаща над 120 000 стиха, е най-значимото произведение на източната литература, наред с епосите "Махабхарата" и "Рамаяна".
В България това издание е първият превод от персийския оригинал, направен от Иво Панов иАлиреза Пурмохаммад.
Голямата награда "Бронзов лъв" се присъжда от експертно журиза книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн и илюстрации и добро полиграфско изпълнение.
За издателски проект с най-голяма обществена значимост награда получи издателство "Изток-Запад" за две книги -  "Великите трагедии" на Уилям Шекспир в превод на проф. Александър Шурбанов и "Таралеж се жени" - творби за деца от Яна Язова (1912-1974).
Тази награда се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен имедиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар