12.12.2012 г.

Сами може да сметнем каква ще е пенсията ни в сайта на НОИ


Българите вече могат да смятат сами прогнозните си пенсии и прогнозния си индивидуален коефициент, след като НОИ пусна на сайта си нов програмен продукт за това. Услугата може да се ползва след въвеждане на ЕГН и издаден от дирекциите на НОИ персонален идентификационен код.
"Тя е особено полезна за хора в предпенсионна възраст, които ще могат да проверят каква пенсия да очакват и съответно да променят, ако е възможно, поведението си на пазара на труда, като отложат пенсионирането си например. В момента много хора се оказват силно изненадани от ниския размер на пенсията си и започват обжалвания само заради това", коментира управителят на НОИ Бисер Петков.
Системата обаче може да помогне и на по-млади работещи да установят дали по някаква причина, например непопълнени данни в регистъра за осигурените лица, им се губи стаж след 1997 г. "Ако някой е бил осигуряван непрекъснато от 1 януари 1997 г. досега, той трябва да има 15 г. и 10 месеца стаж. Ако е по-малко, съответно трябва да предприеме мерки да установи къде му се губи стаж и да си осигури съответните документи за него", обяснява Петков.
Заради промените в нормативната база от НОИ очакват догодина да изплащат по-бързо болничните и обезщетенията за майчинство, тъй като отпада обвързването им с плащането на трудовите възнаграждения. От 2013 г. болничните вече трябва да се носят в НОИ до 15-о число на месеца след боледуването, независимо дали са платени заплатите или не. След това в института трябва да ги обработят пак в рамките на 15 работни дни. За забавяне на предаването на болнични глобата е между 100 лв. и 1000 лв. за всеки отделен случай.
Досега болничните трябваше да пристигат 2 дни след плащането на заплатите. При неизплатени възнаграждения срокът за предаване на болничните започваше да тече чак в края на месеца след месеца на боледуването. Така реално болнични можеше да се получат и до два месеца след болестта. "А с новия ред някой може да си вземе парите и преди заплатата", смята Бисер Петков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар