8.11.2011 г.

Google вече предлага да показва сградите отвътре

Противоречивата услуга Street View, част от Google Maps, започва да предлага снимки и от вътрешността на сградите, пише германският вестник Die Zeit.
Проектът ще включва само отделни търговски обекти, които са изявили желание за участие. Независимо дали става дума за японски ресторант, магазин или хотел, всеки, който поиска, може да покаже вътрешността на своя обект на целия свят в панорамна обиколка от 360 градуса.
В момента концернът вече е започнал работа по разширяването на услугата си Street View с т. нар. Business Photos в САЩ, Япония, Нова Зеландия, Франция и Великобритания. Инициативата е продължение на Google Art Project, при който обективите на информационния гигант запечатаха вътрешността на 17 известни музея в целия свят. Сега Google разширява полето на действие на Street View с цел да подпомогне бизнеса при контактите с клиентите му.
Един от примерите е компанията Gruhn Guitars от Нешвил, щата Тенеси. Обичайният маркер на картата в сайта на Google Maps показва местоположението на магазина за китари. Google вече качи няколко снимки от вътрешността на магазина.
Бъдещите планове са инициативата да се разшири сред ресторанти, хотели, фитнес центрове, автосервизи и други подобни. На този етап обаче няма да бъдат включвани обекти на известни марки, както и обществени места, като например болници.
Но онова, което интернет гигантът представя като решение на бъдещето е нещо съвсем различно. Във виртуална разходка из магазина всеки ще може да разгледа наличните китари в детайли, да намери книги с песни, тениски и др., а като допълнителна услуга Google показва и пътя до изхода, както и изглед към улицата.
Лицата на хората, както и досега, са замъглени с пиксели. По този начин се предотвратява рискът от съдебни проблеми по отношение на защитата на личните данни, каквито възникнаха със Street View в Германия, в която съдът забрани снимането по улиците на градовете.
Предприемачите могат да кандидатстват за включване в услугата със специален бутон на сайта на Google. Те трябва да доставят на потенциалните клиенти повече детайла информация за компанията си, а за Google това е нов вариант за продажба на подходяща реклама.

Няма коментари:

Публикуване на коментар