4.11.2011 г.

„Икономист под прикритие” обяснява защо животът ни е толкова объркан

Като истинска детективска история е написал книгата си английският журналист Тим Харфорд „Икономист под прикритие”.
В нея, противно на очакванията, далеч не става дума за валутни курсове или бизнес цикли, а за отговор на сложния въпрос: „Защо животът е такъв какъвто е?”
Авторът се опитва да открие още защо цената на кафето в заведението е точно толкова, колкото ни искат сервитьорите или защо задръстванията са мазохистична част от начина на живот във всеки по-голям град.
Използвайки умело микроикономически понятия, Тим Харфорд обяснява не особено ясните идеи за ценообразуването по кривата на търсенето. Всичко това авторът прави без да се впуска в излишни графики или специфични термини, а привеждайки примери от всекидневния живот.
„Икономист под прикритие” разкрива също и мистерията на банковите лихви, постоянното текучество в гангстерските банди, съвършените пазари и други подобни митове, както и здравеопазването като невъзможна за всеки справедливост.
Харфорд обяснява и някои изненадващи зависимости около глобализацията и климата и разглежда въпроси от рода на: „Защо има бедни и богати държави?” 
Повечето икономически четива са сухи и дори леко скучни за голяма част от нас, но „Икономист под прикритие” е  изключение, чиято единствена цел е да помогне на читателя да вижда света като икономист, без да се налага да се запознава с хилядите определения и формули, с които е свързана тази дисциплина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар