4.11.2011 г.

„Контур Глобал” пое управлението на ТЕЦ „Марица изток” 3

Американската компания „Контур Глобал" ще инвестира 28 млн. лева в подобряване на екологичните параметри на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3". Това съобщиха от ръководството на официалната церемония по приемането на собствеността на централата от италианската компания „Енел".
На церемонията присъстваха министрите Трайчо Трайков и Тотю Младенов и изпълнителният директор на НЕК ЕАД Михаил Андонов.
Новите собственици на топлоелектрическата централа в Старозагорското село Медникарово вече имат приет бизнес план за следващите две години.
С инвестиции от 28 млн. лв. от дружеството ще спазят европейските изисквания до 2014 г. централата да намали нивата на отделяните азотни оксиди до 200 милграма на кубичен метър.
„Догодина ще ремонтираме блок четири. Направени са и предпроектни проучвания за изграждане на допълнителна мощност от 600 мегавата, но е въпрос на стратегическо решение на българската държава дали има необходимост от изграждането му", заяви изпълнителният директор на
„Контур Глобал Марица Изток 3" Гари Левсли. Той сподели и идеята на новите собственици да изнасят електроенергия от централата за Турция.
Изпълнителният директор на НЕК ЕАД, която е собственик на 27 % от акциите в централата, Михаил Андонов обаче подчерта, че дългосррочният договор за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ-3 е достатъчно висок за вътрешния пазар, камало за износ.
В отговор дали държавата е склонна да разреши строителство на допълнителна мощност, министър Трайков пък припомни, че режимът за изграждане на мощности е либерализиран и решението за строителство на нови блокове трябва да се вземе самостоятелно от собствениците.
Ръководството на ТЕЦ-а, който произвежда 11 % от електроенергията на страната ще продължи да работи с персонал от 500 човека. Това е една трета от общият брой на работниците в предприятия на компанията „Контур Глобал" по света, които общо са 1500.

Няма коментари:

Публикуване на коментар