10.11.2011 г.

БДЖ спира влакове

Ново разписание и общо 150 влака по-малко. Така ще изглеждат пътническите превози на БДЖ от 11 декември.
Реално тези 150 композиции всеки ден, които отпадат от движение, са почти 1/4 от близо 600-те влака, които се движат в страната.
Почти няма линия, по която да не е съкратен влак. Дори по линията София-Варна и София-Бургас се съкращават по един чифт, т.е. по един влак в двете посоки, показва проверка на „24 часа”.
10 композиции по-малко ще пътуват всеки ден от София за Перник и обратно. Досега те бяха 58, но вече имало алтернативен транспорт.
Над 90% от спрените влакове ще са пътнически, а останалите – бързи.  Няма обаче да има промяна на т.нар. ускорени бързи влакове (бившите експреси), които се водят бизнес влакове.
По култовата теснолинейка Септември-Добринище ще се съкратят 2 влака в посока, като там до момента се движат по 4 в посока.
Разреждане на движението на влаковете ще има и по линиите Пловдив-Свиленград и Пловдив-Стамболийски, Пловдив-Пещера. Дори по линията Пловдив-Асеновград, по която има влакове на един час, се съкращават два.
Съкращават с по два влака в двете посоки обслужването на линиите Свищов-Габрово и Левски-Троян. По първата остава един влак в двете посоки, а по втората - два.
От трите композиции по линията Дупница-Бобов дол остават две. Махат по един влак от графика по линиите Кюстендил-Гюешево, Ямбол-Бургас, Ямбол-Карнобат, Пловдив-Карлово и Пловдив-Хисар.
Същевременно от 1 декември ще поскъпне пътуването с най-бързите влакове в страната – ускорените бързи влакове. Средното число на скока е 15%.
Така например пътуването от София до Варна в едната посока ще струва 27,60 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар