9.11.2011 г.

Областният управител Йордан Николов стана заместник-кмет

Живко Тодоров обяви заместниците си

Кадрите решават всичко! След като областни управители и депутати допринесоха за победата на ГЕРБ на вота, изненадите не свършиха. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви заместниците си. Те ще бъдат трима. Досегашният областен управител Йордан Николов поема стопанската политика и общинската собственост; Янчо Калоянов поема строителството и инвестициите, а досегашната директорка на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Иванка Сотирова – ресора „Хуманитарни дейности“. Задълженията на досегашния четвърти зам.-кмет ще бъдат разпределени по техните ресори.
До седмица-две Йордан Николов ще продължи да изпълнява задълженията си на губернатор, след което ще бъде назначен друг на неговото място. Предстои ново назначение и на директор на Езиковата гимназия.
„Йордан Николов е добре познат на старозагорската общественост с работоспособността и всеотдайността си”, казаха при представянето на екипа. Според неофициална информация рокадата на длъжностите е свързана с предстоящото ново административно деление на страната, според което броя на областите ще бъде намален. „За мен е чест, че Живко Тодоров ме покани в екипа си. С него сме от самото начало заедно. Ще работя, за да променим визията на Стара Загора“, каза той.
Ваня Сотирова разполага с изключителен опит в сферата на образованието, по думите на кмета. Човек с авторитет е, носителка е на редица национални награди, а ръководената от нея гимназия е сред първите по престиж в България. „Ще работя така, че Стара Загора да се приближи още повече към европейските ценности“, заяви Ваня Сотирова.
Янчо Калоянов е работил в СМК преди 1989 г., а след това в частния сектор. Бил е председател на Камарата на строителите в Стара Загора. Женен,  с две деца.  Кметът го представи като експерт и практик, изключително почтен човек. „За мен най-важното е да гарантираме прозрачност на обществените поръчки и спазването на законите и правилата. Трябва да увеличим и усвояването на еврофондовете, защото в периода на криза всеки лев е много ценен“, коментира влизането си в кметския екип той.
„С определянето на представените пред вас трима заместници изпълнявам предизборния си девиз – Нови цели, силен екип“, обобщи Живко Тодоров. Той съобщи, че няма да се наложи актуализация на общинския бюджет. „Общината има пари благодарение на това, че води консервативна финансова политика. Ще гледаме да завършим годината без дефицит. В условията на криза и това е добре. Предстоящите плащания са свързани с връщането на кредит от 600 хиляди лева, а в следващите 4 години от мандата – и по 1 млн. лв. годишно по облигационния заем на общината“, уточни кметът.
От думите му стана ясно, че финансист №1  на общината  Цанка Ганева остава и в новия екип. Ще има обаче промени в екипа по европроектите. Марина Тенева, досега началник на Кабинета на кмета, който престава да съществува като структура, е напуснала общината по собствено желание. Не е ясно и кой ще бъде секретар на общината, за това щяло да има конкурс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар