30.11.2011 г.

Роднини ще делят наследството на Тито

На 23 декември в Основния съд в Белград, наследниците на Тито ще трябва да поделят имуществото на бившия югодиктатор. Йосип Броз Тито управлява Социалистическа федеративна република Югославия от 1945 до смъртта си през 1980 година.
Съпругата му Йованка, заедно със сина му Мишо и внуците Златица, Светлана и Едуард ще трябва да се споразумеят за имуществото на югомаршала, което включва бижута, медали, скъпи часовници, автомобили, мебели и дори камъни от Луната. Близките са споделили пред сръбските информационни агенции, че вече са получили списъците с наследството. В тях са включени и многобройните ордени и медали, които държавникът е получил от различни страни.
Повечето от скъпите предмети в сбирката са дадени на Тито в ролята му на държавен глава, но се водят лични подаръци. Чудно защо сегашното сръбско правителство е решило да предаде всичко на роднините!
Близките на Тито все още не са заявили дали смятат да направят музейна сбирка от част от предметите, които така или иначе са свързани не само с фамилията, но и със сръбската история. Българите биха се попитали, дали няма да последват примера на нашия Симеон Сакскобурготски, който продаде ордените в лондонската аукционна къща „Сотбис” и то без преди това да ги предложи за откупка на български музей. Тито е роден на 7 май през 1892 година в Кумровец (област Загоре) в Хърватско, която по това време е част от Австро-Унгария. Това създава пречки, наследството да стане част от постоянна експозиция в музей в родния му град, който сега е хърватски, а сънародниците му недолюбват диктатора, който разгромява хърватското националистическо движение на усташите, след края на Втората световна война.    

Няма коментари:

Публикуване на коментар