10.11.2011 г.

Соларните инсталации у нас гонят мощност от 100 мегавата

През 2010 г. България постигна 3549 гигаватчаса годишно енергийно спестяване в рамките на тригодишната програма, което надхвърли с 1000 гвтч междинната индикативна цел от 3%, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Изказването министър Трайков направи на конференция, посветена на енергийната ефективност. Това е и една от причините да имаме рекорден износ на електроенергия. За 2010 г. у нас са произведени 5509 гвтч ток от възобновяеми източници. Това е около една трета от производството на АЕЦ Козлодуй и около 15% от брутното вътрешно енергийно потребление при индикативна цел от 11%, заяви още Трайков. Очакваме спестяванията от прилагането на енергоефективни мерки в индустрията, транспорта, услугите, селското стопанство и бита да се приближат към 1,3 млрд. лева през 2016 г., посочи Трайков.
С 50 млн. лева безвъзмездна финансова помощ регионалното ведомство започва през пролетта на 2012 г. мащабна програма за саниране на моногофамилни жилищни сгради, съобщи ресорният министър Лиляна Павлова. 13 млн. лева ще бъдат предоставени под формата на нисколихвени заеми и банкови гаранции.
За всяка одобрена за финансиране жилищна сграда собствениците ще получат като безвъзмездна финансова помощ максимум 50% от стойността на обекта на интервенция. Другите 50% собствениците трябва да осигурят сами със собствени или заемни средства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар