11.11.2011 г.

Старозагорският кмет се закани да постави под контрол обществените поръчки

По-добър контрол на обществените поръчки и тръжните процедури, обеща кметът Живко Тодоров. Служителите, които са допускали грешки или не са спазвали законови изисквания при изпълнението на европроектите, ще понесат своята отговорност, категоричен е той.
Най-честото нарушение е било разбиването на обществените поръчки на по-малки. Агенцията за държавната финансова инспекция проверява проекта за електронна платформа и вероятно МРРБ ще наложи санкция от 25 % върху размера на обществената поръчка, именно заради нейното разделяне на две по-малки. Заради същата причина-разбиване на обществената поръчка при възлагането на енергийния одит на сградите в проекта „За децата на Стара Загора-с отговорност и любов", е отказано плащане от 89 632 лева. Подобен пропуск се отчита и в проекта за кв."Железник" и вероятно Регионалното министерство ще наложи санкция от 119 хиляди лева.
Имаме амбицията да реализираме всеки един от тези проекти, без да се допускат нарушения, за да получим цялото финансиране, категоричен е кметът Живко Тодоров, според когото през следващите две години в община Стара Загора могат да постъпят над 100 милиона лева по европейски проекти.
В момента се подготвят документи за кандидатстване пред Министерството на околната среда и водите за изграждане на канализация, както и пред фонд „Козлодуй" за енергийна ефективност в училища и детски градини. През следващата седмица ще бъде обявен конкурс за идейни проекти за Музея на религиите и за дигитализация на Неолитните жилища.
Каква ще бъде съдбата на проекта за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци зависи от решението на Върховния административен съд. Делото за ОВОС е насрочено за 12 декември. На 23 ноември ще бъде подписан договорът за обособяване на античната част на Стара Загора, а до средата на март следващата година в Регионалното ведомство трябва да бъде предаден проекта за интегриран градски транспорт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар