17.11.2011 г.

Вдигат възрастта за пенсиониране

Месец след изборите управляващите от ГЕРБ се сетиха, че пенсионната реформа от 2010 г. е бавна и трябва ударно да се ускори. Малко след като с половин уста беше обявено съгласие в рамките на управляващите възрастта за пенсия да се увеличи с 1 година догодина, вицепремиерът Симеон Дянков хвърли нова бомба - че промяната може да е и с повече от година.
"Увеличение на възрастта с повече от една година се обсъжда, за да се повишат пенсиите. Трябва да се мисли дългосрочно при повишаване на стажа, а не да се мисли за един-два месеца стачки", обяви Дянков, след като парламентът прие бюджета на първо четене. Той бе категоричен, че в момента се търсят варианти за увеличение и на пенсиите до 200 лева.
Промените в пенсионната възраст скандално ще се правят чрез закона за бюджета на държавното обществено осигуряване между първо и второ четене в парламента, без да са представени официално и подложени на дискусия, включително и с работодатели и синдикати.
Парламентарната група на ГЕРБ единодушно е подкрепила искането на Дянков от 2012 г. пенсионната възраст за мъжете да стане от 63 на 64 г., а за жените - от 60 на 61 г. След удобна пауза в изборната 2013 г. възрастта ще продължи да расте от 2015 г. с по 4 месеца, докато стигне 63 г. за жените и 65 г. за мъжете. В момента е предвидено тя да расте от 2021 г. с по 6 месеца на година.
Едновременно с възрастта от 2012 г. започва да расте и стажът за пенсия - с по 4 месеца до общото му увеличение с 3 години. Тази промяна вече е предвидена в законите и влиза в сила догодина. Отделно в проектозакона за бюджета на държавното обществено осигуряване вече е предвидено да се вдигне и стажът за пенсия на военни и полицаи от 25 на 27 г. При тях това е единственото условие за излизане в пенсия.
Около 10-15 хиляди българи няма да могат да се пенсионират заради по-тежките условия догодина. Управляващите ги противопоставят на други 700 000 души, които със спестеното от бъдещите пенсионери ще получат 9 лв. отгоре върху минималната си пенсия. Сега тя е 136 лв. и битката на ГЕРБ е да я направят 145 лв. Това е новост в намеренията на мнозинството, тъй като досега се търсеха пари за увеличение на най-ниските пенсии до 200 лв. От думите на Дянков снощи се подразбра, че това може да стане с по-драстично увеличение на възрастта.
"Сметките показват, че около 30 млн. лв. ще бъдат спестени в разхода при увеличаване на възрастта. В прихода се очакват около 21 млн. лв. и общо всичко това отива за увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст", обяви финансовият зам.-министър Владислав Горанов. Предвижда се обаче тя да скочи чак от 1 юни 2012 г.
Експерти предупреждават, че никак не е сигурно дали изобщо ще има спестени пари, защото при всяка промяна в условията за пенсиониране се появява огромен наплив от нови пенсионери. При предишните промени в края на 2010 г. се пенсионираха с около 15 000 повече българи от очакваното, а в началото на 2011 г. - още толкова. Главоломно растат и новоотпуснатите инвалидни пенсии, които вече са 40% от всички.
Данните на НОИ показват, че реформата ще накаже единствено коректните, които работят до последно и не ползват възможност за ранно пенсиониране. От тях наистина около 70% се трудят с около 1 година и половина повече от изискуемия стаж и с около година повече от нужната възраст, но обикновено защото на едните не им стига възраст, а на другите - стаж. Освен това те са по-малко от 50% от всички нови пенсионери. От около 98 000 пенсионери за осигурителен стаж и възраст през 2010 г. 36 000 са се пенсионирали под 60 г., а от 60 г. до 64 г. пенсия са взели към 44 000 души. Едва около 8000 са я получили след 64 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар