22.11.2011 г.

Железниците започват безсрочна стачка

От 24 ноември започват ежедневни безсрочни стачни действия за защита на българските железници. Това се казва в обръщение на синдикатите в БДЖ към българските граждани – клиенти на железницата, представено на пресконференция.
"Предварително се извиняваме на всички за неудобството, което ще причиним, но това е единственият начин да защитим железницата, нашите работни места и оцеляването на нашите семейства. Ръководствата на железниците възнамеряват да изхвърлят на улицата хиляди от нас, да ни обрекат на глад и непосилно оцеляване. Подкрепете ни, за да има утре кой да подкрепи и вас", пишат те.
Стачните действия ще бъдат от 8 до 16 часа, се казва в обръщението, представено от Екатерина Йорданова от Съюза на транспортните синдикати.
Синдикатите протестират срещу спирането на 150 влака и съкращаването на 2000 души от системата на БДЖ.
По-рано днес председателят на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД Владимир Владимиров заяви, че БДЖ не разполага с автобуси и няма как да осигури алтернативен транспорт по време на стачката. 
Натискът върху работниците в БДЖ да не се включат в стачката на 24 ноември ще бъде жесток, заяви пък председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев.
"Искат се списъци на тези, които ще стачкуват, ще се искат обяснения от тези хора, но синдикатите ще застанат зад тях и няма да позволим някой да бъде уволнен заради това, че е стачкувал", категоричен беше Петър Бунев.
"Обърнали сме се с молба към прокуратурата да провери действителното състояние на БДЖ. Искаме да видим дали наистина БДЖ е във фалит", каза още той. Синдикатите питат как ще работи БДЖ, след като бъдат съкратени 150 влака и как ще се обслужват влаковете, когато само в първия етап на съкращения ще бъдат уволнени 2000 души. Те отбелязаха, че общо в БДЖ ще бъдат съкратени 6000 души, а в НКЖИ ще бъдат съкратени около 5000 души.
За да се случи това ще са необходими 9 милиона лева, за да се изплатят обезщетенията на всички тези хора. От КНСБ и КТ "Подкрепа" искат истинска реформа в железницата с ясен план.
"Многократно приканвахме ръководството на БДЖ да се върне на масата на преговорите. Изход пред нас няма. Ние не получихме желание за преговори. Сега топката е в отсрещната страна на полето", заяви от своя страна Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ

Няма коментари:

Публикуване на коментар